Sykehusinnkjøp innfører strengere klimakrav

Regjeringen ønsker å stramme inn kravene til utslipp og materialbruk for leverandørene til helsesektoren i tråd med britisk og amerikansk praksis. 
LEDER AN: – Det er veldig bra at vi er blant de mest ambisiøse landene på dette området, sier administrerende direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp. Her sammen med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). | Foto: Ole-Tommy Pedersen
LEDER AN: – Det er veldig bra at vi er blant de mest ambisiøse landene på dette området, sier administrerende direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp. Her sammen med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). | Foto: Ole-Tommy Pedersen

Det offentlige helsevesenet i Storbritannia (NHS) og USA (HHS) har laget et veikart for å nå målene til helseprogrammet som ble vedtatt under klimakonferansen COP26 i Glasgow i 2021.

Helseprogrammet ble undertegnet av rundt 50 land, deriblant Norge, som er ett av tre land som har sluttet seg til det britiske og amerikanske veikartet for hvordan målene skal realiseres. 

– Det er veldig bra at vi er blant de mest ambisiøse landene på dette området. Alene er Norge en liten aktør på det globale markedet, men når vi går i takt med andre kan vi påvirke markedet i større grad, sier administrerende direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp i en pressemelding. 

Størst utslipp i verdikjeden

Arbeidet med det som kalles NHS Procurement Roadmap har allerede startet. Et hovedmål er at alle leverandører til helsevesenet må ha en offentlig tilgjengelig plan for hele produksjons- og fraktkjeden innen april 2027 som er i tråd et definert mål for nullutslipp.

Satsingen gjelder i stor grad for produksjons- og distribusjonsleddet før bestillingene ankommer sykehusene.

– Vi vet at det største potensialet for utslippskutt ligger i verdikjeden, altså alt vi kjøper inn. Det er her 70-80 prosent av klimagassutslippene skjer, sier Maiken Pollestad Sele, spesialrådgiver miljø og klima i Sykehusinnkjøp HF i meldingen.

Etterlyser internasjonale krav

Sykehusinnkjøp HF har gjort anskaffelser med nye miljøkriterier innenfor både legemidler og medisinske produkter som kjøpes inn til norske sykehus. 

– Leverandørene etterlyser nettopp felles internasjonale krav og kriterier. De bruker mye ressurser på omstilling og dokumentasjon, så det er unødvendig at de møtes av vidt forskjellige miljøkriterier fra ulike land eller regioner de skal gi tilbud til, sier Sele.

– Samtidig gjelder det å finne en fornuftig takt slik at både gigantene i markedet og de mindre leverandørene faktisk har sjanse til å omstille seg. Alt dette er lettere når vi går hånd i hånd med store aktører som NHS og HHS, sier hun. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også