Henrietta Lacks' familie går til søksmål mot sjelden-selskap i kjølvannet av Thermo Fisher-forlik

Familien til kreftpasienten bak HeLa-cellene retter nå oppmerksomheten sin mot bioteknologiselskapet Ultragenyx.
NY SAK: Familien til Henrietta Lacks (bildet) går nå til en ny sak mot et nytt livsvitenskap-selskap etter at et forlik ble nådd med Thermo Fisher Scientific tidligere i august. | Foto: Harvard University, via Wikipedia
NY SAK: Familien til Henrietta Lacks (bildet) går nå til en ny sak mot et nytt livsvitenskap-selskap etter at et forlik ble nådd med Thermo Fisher Scientific tidligere i august. | Foto: Harvard University, via Wikipedia

Tidligere i august inngikk Henrietta Lacks’ familie og Thermo Fisher Scientific et forlik knyttet til salget av HeLa-cellene tatt fra Lacks på 50-tallet uten hennes samtykke.

Nå går familien til sak også mot bioteknologiselskapet Ultragenyx, også for uberettiget berikelse ved bruk av HeLa-cellene. Saken skal fremmes for retten i en domstol i staten Maryland - den samme domstolen som hvor Thermo Fisher-forliket ble inngått. 

– Ultragenyx’ valg om å tjene på Henrietta Lacks’ celler uten samtykke fra familien hennes er et skrikende eksempel på et bioteknologi-selskap som bryter etiske grenser for finansielle fremskritt, sier Chris Ayers, en av familiens advokater. 

Det melder Biopharma Dive

Historien om Lacks’ celler begynte i 1951 på en segregert avdeling på Johns Hopkins Hospital. Lacks, som var en svart livmorhalskreftpasient og fembarnsmor, ble lagt i narkose, og uten hennes informerte samtykke tok legene vev fra henne under en biopsi. Kreftcellene fra biopsien ble sendt til kreft- og virusforskeren George Greys laboratorium. Han oppdaget at i motsetning til de fleste andre celler, doblet Lacks’ celler seg hver 20. til 24. time i stedet for å dø, ifølge Johns Hopkins.

Cellene til Lacks har blitt brukt til en rekke medisinske fremskritt - alt fra vaksiner mot polio og covid-19 til prøverørsbefruktning. Cellene brukes også til testing av effekten av giftstoffer, stråling, legemidler, hormoner og virus på kreftceller, og har blitt brukt til å kartlegge det menneskelige genomet, ifølge Johns Hopkins.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også