Innovasjon Norge-direktør: – Helsenæringen har stort potensial som nytt eksportlokomotiv

Innovasjon Norges regiondirektør for Oslo og Viken ser frem til å jobbe med eksportsatsingen for helsenæringen, men håper på et sterkere hjemmemarked og en bredere verktøykasse å jobbe med.
EKSPORTNÆRING: Kristin Willoch Haugen, regiondirektør i Innovasjon Norge, mener at utviklingen av norsk helsenæring krever et mer velfungerende hjemmemarked og økt risikoavlastning. | Foto: Innovasjon Norge
EKSPORTNÆRING: Kristin Willoch Haugen, regiondirektør i Innovasjon Norge, mener at utviklingen av norsk helsenæring krever et mer velfungerende hjemmemarked og økt risikoavlastning. | Foto: Innovasjon Norge

– Helsenæringen har stort potensial som nytt eksportlokomotiv, hvis forholdene blir lagt til rette.

Det skriver regiondirektør for Oslo og Viken Innovasjon Norge, Kristin Willoch Haugen, i et innlegg i Dagens Næringsliv mandag.

Det kommer frem av Menons eksportmelding for 2023 at Oslo er Norges nest største eksportfylke om man ser bort i fra olje og gass. Av Oslos samlede eksport på 176 milliarder kroner i 2022, står helseindustrien for fem prosent, skriver Willoch Haugen.

– Her er det et stort, uforløst potensial, skriver hun.

Bedrifter trenger døråpnere

Utviklingen av norsk helsenæring krever at rammebetingelser, slik som et velfungerende hjemmemarked og økt risikoavlastning, må på plass i større grad enn nå, skriver Haugen. 

– Bedrifter trenger tilgang til døråpnere både nasjonalt og internasjonalt, skriver hun.

– Nasjonalt av er vi avhengig av en kulturendring slik at norsk helsevesen bruker sin innkjøpsmakt til i størst mulig grad å velge norske, innovative løsninger som dermed kan skalere, skriver Haugen.

Norge har, i motsetning til sine naboland, redusert sin tilstedeværelse i internasjonale markeder, noterer Haugen seg.

I 2010 hadde Innovasjon Norge totalt 210 ansatte på sine internasjonale kontorer som hjalp norsk næringsliv med eksport, i dag er de 100 færre.

Ber om utvidet verktøykasse

– Norge har de beste forutsetningene til å levere på eksportsatsingene, skriver Haugen.

I Norge har vi blant annet høy kompetanse, ledende teknologi og løsninger, samt stor tilgang til fornybare kraftkilder, som gir betydelige konkurransefortrinn innen viktige næringer, som blant annet helseindustrien, ifølge Haugen.

– Vi i Innovasjon Norge ser frem til å bidra i implementeringen av eksportsatsingen med det vi håper blir en utvidet verktøykasse både for finansiell risikoavlastning og økt kapasitet til å bistå norske bedrifter ved våre kontorer i Norge og i utlandet, skriver Haugen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også