Skal revurdere legemiddel mot sjelden sykdom

Bestillerforum ber Statens legemiddelverk (SLV) om å gjøre en kost-nytte-analyse for legemidlet ekulizumab (Soliris) til behandling av pasienter med den sjeldne blodsykommen PNH. 
BER OM REVURDERING: Ulrich Spreng, leder av Bestillerforum, ber SLV gjøre en kost-nytte-analyse av Soliris mot indikasjonen PNH. | Foto: Vestre Viken
BER OM REVURDERING: Ulrich Spreng, leder av Bestillerforum, ber SLV gjøre en kost-nytte-analyse av Soliris mot indikasjonen PNH. | Foto: Vestre Viken

Patentet på ekulizumab (Soliris) til bruk i behandling mot sykdommen paroxysmal nocturnal hemoglobinuria (PNH) utløper, og derfor har Sykehusinnkjøp gjennomført en anbudskonkurranse.

PNH er en sjelden hematologisk sykdom. Sikre insidenstall finnes ikke for Norge, men det dreier seg sannsynligvis om cirka fem nye tilfeller per år, ifølge Legeforeningen. 

– I konkurransen har det kommet inn pristilbud med en vesentlig redusert pris, noe som gir grunnlag for en revurdering av beslutningen som ble tatt i fjor høst, skriver Nye Metoder i en melding på sine nettsider. 

I september i fjor sa Beslutningsforum at ekulizumab ikke skal brukes til nye pasienter med PNH. 

– Bestillerforum ber nå Statens legemiddelverk (SLV) om å gjøre en kostnad-nytte-analyse for ekulizumab til behandling av pasienter med PNH, sier Ulrich Spreng, leder av Bestillerforum og direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst, i en pressemelding etter at forumet holdt et ekstramøte onsdag. 

Bakgrunnen for dette er de nye prisene og sykdommens alvorlighet, ifølge Nye Metoder. 

De andre indikasjonene for Soliris er ikke omfattet av patentutløpet på dette tidspunktet, og derfor heller ikke omfattet av denne saken, heter det i meldingen. 

Soliris markedsføres av Alexion, AstraZeneca Rare Disease, og er et globalt selskap som fokuserer på utvikling og kommersialisering av behandling mot sjeldne sykdommer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også