Frp-representant ber næringsministeren «innlede dialog» med Fresenius Kabi

Det er «naturlig at næringsministeren innleder dialog med bedriften», mener stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp). 
RAMMEBETINGELSER: – Dagens regjering har dessverre valgt å forverre rammebetingelsene til norske bedrifter gjennom flere grep, heter det fra Erlend Wiborg (Frp). | Foto: Frp
RAMMEBETINGELSER: – Dagens regjering har dessverre valgt å forverre rammebetingelsene til norske bedrifter gjennom flere grep, heter det fra Erlend Wiborg (Frp). | Foto: Frp

Den 1. juni ble ansatte på Fresenius Kabi informert om at fabrikken i Halden skal legges ut for salg.

Det tyske selskapet ønsker å avvikle aktiviteten sin innen 2025. Fabrikken skal i følge Halden Arbeiderblad ha gått med flere titalls millioner i underskudd i fjor. 

Det jobbes nå med å finne nye eiere som kan fortsette den medisinske produksjonen. – Vi ser etter en sterk kjøper som har et solid forretningskonsept for å utvikle fabrikken videre, har fabrikksjef Krzysztof Strekowski uttalt til Halden Arbeiderblad. 

Det er 678 ansatte og 590 årsverk på fabrikken. 

Frp-politiker Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Østfold, ber næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) snakke med Fresenius Kabi. I et skriftlig spørsmål i Stortinget spør Frp-representanten: Vil næringsministeren ta initiativ til dialog med Fresenius Kabi for å se på om det er endringer i rammebetingelser som kan bidra til å trygge bedriften og arbeidsplassene i Halden?

Wiborg, som er medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, viser til at selskapet begrunner salget med at dagens rammebetingelser gjør at fabrikken ikke evner å gå med overskudd. 

– Dagens regjering har dessverre valgt å forverre rammetbetingelsene til norske bedrifter gjennom flere grep, deriblant historisk høye økninger i skatte/avgiftsregimet, symbolske klimakrav og andre grep. I tillegg så har regjeringspartienes manglende forutsigbarhet og politiske retorikk ført til stor politisk risiko for privateide bedrifter og arbeidsplasser i Norge, skriver WIborg, og videre: 

– Når en så stor bedrift som Fresenius Kabi nå varsler at de vil gi opp i Norge er det naturlig at næringsministeren innleder dialog med bedriften for å høre om det er endringer eller justeringer i rammebetingelsene som kan bidra til at bedriften kan drives videre, enten med dagens eiere eller nye eiere på en lønnsom og god måte som trygger arbeidsplasser og skaper verdier.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også