Høyre vil gi mer penger til private helsetjenester

I sitt alternative reviderte budsjett vil Høyre gi sykehusene 300 millioner til å kjøpe privat kapasitet
VIL BRUKE MINDRE OLJEPENGER: Finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten, mener det er behov for å holde igjen på utgiftsveksten. | Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
VIL BRUKE MINDRE OLJEPENGER: Finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten, mener det er behov for å holde igjen på utgiftsveksten. | Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
NTB-Marius Helge Larsen

Høyre er klar med sitt alternative reviderte budsjett. Partiet vil bruke mindre oljepenger og kutter blant annet 1,1 milliarder i overføring til fylkene.

– Fremover står det norske samfunnet overfor store utfordringer, blant annet innenfor forsvar, klima, og det at vi blir flere eldre. Det øker behovet for å holde igjen på utgiftsveksten nå, slik at vi beholder handlingsrom til å løse disse utfordringene. En stor avveining i norsk politikk handler om velferd i dag mot velferd i morgen, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten.

Blant satsingene hvor Høyre vil øke budsjettet, er blant annet 300 millioner kroner til sykehusene til å kjøpe privat kapasitet, og 50 millioner kroner til å styrke frivilligheten innenfor rus og psykisk helse.

Totalt reduseres oljepengebruken med 5,2 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag til årets budsjett.

I enigheten mellom regjeringspartiene og SV, som ble lagt fram tirsdag formiddag, økte imidlertid pengebruken med 1,5 milliarder kroner fra det opprinnelige forslaget – og fikk kritikk av Høyre.

– I høst var regjeringspartiene opptatt av at vi måtte bruke mindre penger for å dempe presset på renten og folks økonomi. Nå virker de å ha glemt egne advarsler. Vi er bekymret for hva økt pengebruk og manglende vilje til reformer vil bety over tid, sier Orten.

Høyre er nå klare med sin kuttliste for å få ned oljepengebruken. Det største kuttet skjer i overføringene til fylkene, som får 1,1 milliarder kroner mindre å rutte med neste år.

Høyre vil blant annet kutte i tannhelsereformen ved å avvikle ordningen for aldersgruppene 21–24 år. Dette gir en innsparing på totalt 420 millioner kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også