Ap med vedtak om innstramming av private helsetilbud

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i helgen innstramminger for tilbydere av private helsetjenester. NHO Geneo-direktør Karita Bekkemellem, tidligere Ap-statsråd, kommer med sterk kritikk.
REFSET HØYRE-POLITIKK: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet vil rydde i privatiseringen av helsevesenet. | Foto: Hanna Johre / NTB
REFSET HØYRE-POLITIKK: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet vil rydde i privatiseringen av helsevesenet. | Foto: Hanna Johre / NTB
NTB, Anne Grete Storvik

– Vi trenger en nødbrems for privatisering der private tilbud truer vår felles helsetjeneste, uttalte stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet under partiets landsmøte i helgen. 

Fredag refset hun helsepolitikken Høyre førte da de styrte regjeringskontorene.

– Høyre brukte regjeringsmakta til å åpne døra på vidt gap for privatisering i helsevesenet, og satt stille og så på at kapasiteten ble utfordret i det offentlige. Det samme ønsker de å gjøre i mange kommuner. Nå må det ryddes opp, sa hun.

Tidligere Ap-statsråd, og nå direktør for NHO Geneom Karita Bekkemellem, gikk i VG hardt ut mot Aps reguleringforslag om det private helsemarkedet. Etter Støres tale til landmøte der han også snakket om private helsetilbud, skrev Bekkemellem i en kronikk i VG

«Skal man tolke Støres tale fra landsmøtet, og annen helsepolitikk vi har sett fra sittende regjering, så er svaret på disse utfordringene å kvitte seg med private aktører. Det løser absolutt ingenting, snarer tvert imot,» skrev hun. 

å regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer.

Blant de andre vedtakene om helse på Ap-landsmøtet var :

  • Få på plass en godkjenningsordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester der de svekker tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjenesten.
  • Å regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer.
  • Erstatte dagens innsatsstyrte finansiering av sykehusene med en toppfinansieringsordning og øke grunnfinansieringen
  • Fjerne egenandelene i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), gjennomgå LAR og bredde ut tilbudet om substitusjonsbehandling.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også