Ankedomstol opprettholder godkjenning av abortpille i USA

En føderal ankedomstol i USA har sørget for at abortpiller med mifepriston fortsatt vil være tilgjengelig, tross et pågående søksmål for å forby pillen.
BEGRENSNINGER: Deler av dommer Kascmaryks vedtak blir stående, noe som innebærer en gjeninnføring av begrensninger på utdeling av abortpillen. De begrensningene ble fjernet i 2016. | Foto: Evelyn Hockstein
BEGRENSNINGER: Deler av dommer Kascmaryks vedtak blir stående, noe som innebærer en gjeninnføring av begrensninger på utdeling av abortpillen. De begrensningene ble fjernet i 2016. | Foto: Evelyn Hockstein
NTB, Anne Grete Storvik

En kjennelse fra ankedomstolen i New Orleans setter til side deler av en midlertidig forføyning fra forrige uke. Da besluttet dommer Matthew Kacsmaryk i Texas at de amerikanske legemiddelmyndighetene FDAs godkjenning av mifepriston skulle oppheves mens søksmålet fra flere abortmotstandsgrupper blir behandlet.

Deler av Kascmaryks vedtak blir imidlertid stående, noe som innebærer en gjeninnføring av begrensninger på utdeling av abortpillen. De begrensningene ble fjernet i 2016.

Pillen mifepriston har vært godkjent av FDA siden 2000. 

Over 400 representanter for bioteknologiselskaper og legemiddelfirma skrev denne uken et åpent brev der de protesterer mot dommer Kacsmaryks kjennelse, som gikk inn for et landsomfattende forbud av abortpillen. Ifølge kjennelsen fra den konservative Texas-dommeren har ikke legemidlet vær forsvarlig gransket av den amerikanske legemiddelmyndigheten (FDA). 

Aktørene bak brevet, deriblant direktørene fra de danske selskapene Lundbeck, Hemab, Muna og Galecto mener en hel industri som fokuserer på medisinsk innovasjon står i fare dersom kjennelsen blir en realitet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også