Dommer vil forby abortpille i USA

En dommer besluttet at abortpillen mifepriston skal bli ulovlig i hele USA på grunn av utfordringer med pillen. President Joe Biden skal kjempe mot forbudet.
VIL FORBY: Texas-dommer Matthew Kacsmaryk vil forby bruk av legemidlet mifepriston i USA. | Foto: AP Photo/Allen G. Breed
VIL FORBY: Texas-dommer Matthew Kacsmaryk vil forby bruk av legemidlet mifepriston i USA. | Foto: AP Photo/Allen G. Breed
NTB, Anne Grete Storvik

Legemidlet mifepriston har ikke vært forsvarlig gransket av den amerikanske legemiddelmyndigheten (FDA), ifølge kjennelsen til Texas-dommer Matthew Kacsmaryk fredag.

Han mener FDA har ignorert utfordringer med pillen. Derfor går den konservative dommeren inn for et landsomfattende forbud.

Føderale myndigheter er ikke enige i kjennelsen og varslet kort tid senere at de anker den. Også president Joe Biden varslet at han vil kjempe for at dette forbudet ikke trer i kraft.

– Å forby denne pillen er et uhørt skritt mot å ta bort grunnleggende rettigheter fra kvinner. Min administrasjon skal kjempe mot dette, sa Biden.

Utredet i fire år

Pillen ble utredet i fire år før den ble tatt inn på FDAs liste over tillatte medisiner i 2000.

Kjennelsen fredag hadde ikke umiddelbar virkning, og ville trådt i kraft om en uke dersom føderale myndigheter ikke anket.

Ifølge BBC hevder abortmotstandere at mifepriston aldri ble ordentlig undersøkt av myndighetene. Avgjørelsen er for øyeblikket på vent i syv dager for å la Biden-administrasjonen anke til den amerikanske lagmannsretten, ifølge danske MedWatch. 

– Får konsekvenser

Dette er imidlertid ventet å skje i begynnelsen av neste uke. Ifølge presidenten vil det ikke bare få konsekvenser for kvinnene i Texas om dommen får stå:

– I dag avgjorde én enkelt føderal distriktsdommer i Texas at et reseptbelagt legemiddel som har vært tilgjengelig i mer enn 22 år, godkjent av FDA og brukt trygt og effektivt av millioner av kvinner her og rundt om i verden, ikke lenger skal godkjennes i USA, sier Biden, ifølge BBC. 

– Hvis denne beslutningen skulle bli stående, vil det praktisk talt ikke være noe legemiddel godkjent av FDA som ville være trygg fra denne typen politiske, ideologiske angrep. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også