Abelia-direktøren: – Vi må fremelske innovasjon, ellers så står hele velferdsmodellen vår for fall

– Vi kan ikke løse utfordringene i helsesektoren ved å ansette flere eller bruke mer penger, sier Øystein Eriksen Søreide. 
VI MÅ TENKE ANDERLEDES: – Vi må tenke annerledes, vi må fremelske innovasjon og nye løsninger. Om ikke står hele velferdsmodellen vår for fall, sier Øystein Eriksen Søreide. | Foto: Abelia
VI MÅ TENKE ANDERLEDES: – Vi må tenke annerledes, vi må fremelske innovasjon og nye løsninger. Om ikke står hele velferdsmodellen vår for fall, sier Øystein Eriksen Søreide. | Foto: Abelia

Torsdag overleverte Helsepersonelkommisjonen sine anbefalinger til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). 

Helsepersonellkommisjonen fremhever at om kort tid, så vil ikke øvrige næringer og sektorer lengre akseptere en videre økning i sysselsettingen i helse- og omsorgstjenesten: 

– Det er fordi den samtidig vil redusere tilgjengelig arbeidskraft for dem, skriver kommisjonen, som peker på at det er er mange høyt prioritert samfunnsutfordringer om trenger mer arbeidskraft og økonomiske ressurser i årene fremover. 

– Fremelsk innovasjon

– Vi kan ikke løse utfordringene i helsesektoren ved å ansette flere eller bruke mer penger. Vi må tenke annerledes, vi må fremelske innovasjon og nye løsninger. Men da trenger vi handling og klar ledelse, fra helseministeren, sykehussjefene og ned i den enkelte kommune. Om ikke står hele velferdsmodellen vår for fall, sier Øystein Eriksen Søreide i en kommentar. 

Han er administrerende direktør i Abelia, NHOs landsforening for teknologi- og kunnskapsbedrifter. 

–Teknologi kan bidra til å frigjøre tid for allerede pressede helsearbeidere og bedre hverdagen for pasientene. 

– Det vil være kjærkomment med 500 millioner til ny teknologi i statsbudsjettet, bemerket kommisjonens leder Gunnar Bovim da han la frem rapporten. 

– Det er bare å sette det av, sa han. 

Massiv sysselsetting

I dag jobber over 400.000 personer i helse- og omsorgstjenestene. Ingen andre større næringer har økt sysselsettingen mer de seneste tiårene: 

– Norsk industri og næringsliv trenger også mye arbeidskraft for å utvikle seg og være konkurransedyktig i årene fremover, skriver kommisjonen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også