Vedum vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina på helseberedskap - varsler økt pengebruk på legemiddelproduksjon

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina. Nå varsler han mer pengebruk på større lager for medisin og utstyr og økt legemiddelproduksjon. 
BEREDSKAPSKOSTNAD: – Vi hadde en fredsgevinst. Nå får vi en beredskapskostnad. Vi må bruke mer penger på trygghet og forsikringspremie i årene som kommer, sier fnansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Geir Olsen / NTB
BEREDSKAPSKOSTNAD: – Vi hadde en fredsgevinst. Nå får vi en beredskapskostnad. Vi må bruke mer penger på trygghet og forsikringspremie i årene som kommer, sier fnansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Geir Olsen / NTB
NTB, Anne Grete Storvik

Framover vil det brukes mer penger på beredskap og mindre på store byggeprosjekter, varsler finansministeren, som også vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina.

Overfor Aftenposten viser finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til at Berlinmurens fall i 1989 åpnet for økt internasjonal handel og økonomisk framgang. Vendepunktet kom med Russlands invasjon av Ukraina i fjor, slår han fast.

– Vi hadde en fredsgevinst. Nå får vi en beredskapskostnad. Vi må bruke mer penger på trygghet og forsikringspremie i årene som kommer, sier Vedum.

Her er Vedums liste over hva som må prioriteres i årene fremover for å bedre beredskapen:

  • Helseberedskap: Koronaen lærte oss at vi var for sårbare og manglet medisiner og munnbind. Fremover må vi bruke mer penger på større lager for medisin og utstyr.
  • Styrke sivilberedskap som politi og andre beredskapsorganisasjoner
  • Matproduksjon og matlager
  • Tryggere digitale løsninger
  • Økt medisinproduksjon nasjonalt sammen med andre nordiske land
  • Opptrapping av forsvarsbudsjettet
  • Økt statlig eierskap og nasjonal kontroll

Han trekker blant annet fram helseberedskap, politi, matproduksjon, opptrapping av forsvarsbudsjettet og økt statlig eierskap og nasjonal kontroll.

Han svarer ja på Aftenpostens spørsmål om hvorvidt økt produksjon av strategiske varer i nærområdene vil gjøre Norge mindre avhengig av Kina.

– Vi kommer fortsatt til å handle med Kina. Men vi må gjøre oss mindre avhengige på grunnleggende ting som beredskap, helse og medisin. I handelspolitikken vil beredskap bli viktigere. Det kommer ikke til å bli en særnorsk holdning, sier Vedum.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også