NHO og LO: – Sats på norsk helseindustri

Norge trenger å øke fastlandseksporten etter hvert som oljeinntektene går ned. Det er god butikk og god politikk for regjeringen å satse på helseindustrien, ifølge NHO og LO.
ENIGE: LOs leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs direktør Ole Erik Almid er enige om at regjeringen burde satse på helsenæringen. Her fra en debatt om Norge som energinasjon i Stavanger. | Foto: Carina Johansen / NTB
ENIGE: LOs leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs direktør Ole Erik Almid er enige om at regjeringen burde satse på helsenæringen. Her fra en debatt om Norge som energinasjon i Stavanger. | Foto: Carina Johansen / NTB

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almid gjør felles sak i en kronikk i Dagsavisens papirutgave tirsdag:

– Når NHO og LO forenes for å fremheve norsk helseindustri, er det ikke bare fordi potensialet er stort, men også fordi det er en lavthengende frukt som passer perfekt inn i regjeringens ambisjoner om å skape flere arbeidsplasser og øke eksportinntektene, skriver organisasjonslederne.

De mener at å satse på helsenæringen er et «vinn-vinn-vinn» prosjekt for regjeringen, da det lever på ambisjonene i regjeringsplattformen, og vil styrke norsk beredskap og folkehelse.

Går glipp av verdiskapningen

– I Norge er vi kjent for høy grad av innovasjon, men vi er også kjent for å selge ut innovasjonen for tidlig, skriver kronikkforfatterne.

De mener vi går glipp av den virkelige verdiskapningen i helseindustrien.

– For at forskningen skal komme pasienter til gode, skape arbeidsplasser og eksportinntekter, er man helt avhengig av komplette verdikjeder og at produksjonen etableres i Norge, skriver Følsvik og Almid.

– Det er en rekke verdikjeder innen legemiddelproduksjon - overmodne for videre skalering.

God butikk og god politikk

Følsvik og Almid trekker frem at regjeringen i Hurdalsplattformen tar til ordet for «å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge» og at den «vil etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».

De foreslår at regjeringen burde investere offentlige penger inn i norsk vaksineproduksjon.

– For eksempel et senter som kan produsere moderne vaksiner for eksport, så vel som til nasjonal beredskap og medisiner som er forsket frem i Norge.

– Vel så viktig er det at investeringer resulterer i nye selskaper, ny kompetanse, nye studieplasser og ny teknologi, som igjen blir til nye medisinske fremskritt. Fremskritt som vil bidra til å løse verdens helseutfordringer. Det er god butikk - og det er god politikk, avslutter Følsvik og Almid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også