Beslutningsforum: – Patentutløp på abirateron gir handlingsrom

Prostatakreft-legemidlet abirateron, hvis patent går ut om kort tid, fikk ja fra Beslutningsforum. – Gjennom denne besparelsen kan vi få et handlingsrom til å innføre nye legemidler, sier leder Inger Cathrine Bryne.
SPARER: Cathrine Bryne i Beslutningsforum konstaterer at prisen på, abirateron, som går ut av patent i løpet av fjerde kvartal, reduseres betraktelig. | Foto: Helse Vest
SPARER: Cathrine Bryne i Beslutningsforum konstaterer at prisen på, abirateron, som går ut av patent i løpet av fjerde kvartal, reduseres betraktelig. | Foto: Helse Vest

Beslutningsforum for nye metoder, som utgjøres av direktørene for de fire regionale helseforetakene, tok stilling til ni metoder mandag. Syv av dem blir innført og kan dermed tilbys gjennom det offentlige helsetilbudet.

Abirateron-ja

I tillegg til at to legemidler til behandling for prostatakreft var oppe til beslutning, ble også legemidler til blant annet behandling av lungekreft, leukemi og psoriasis innført.

Prostatakreft-legemidlet abirateron fikk tommel opp: «Abirateron innføres til behandling av nylig diagnostisert høyrisiko metastatisk hormonfølsom prostatakreft i kombinasjon med androgen deprivasjonsterapi for pasienter som ikke er egnet for behandling med kjemoterapi».

Patentet på abirateron er i ferd med å gå ut. Dermed kan prisen reduseres betraktelig, noe Beslutningforum viser til etter mandagens møte:

– Det er selvsagt gledelig og viktig. Gjennom denne besparelsen kan vi få et handlingsrom til å innføre nye legemidler som kommer på markedet og tilby mer pasientbehandling for de samme pengene, uttaler administrerende direktør i Helse Vest RHF og leder av Beslutningsforum, Inger Cathrine Bryne, i en pressemelding.

– Sparer flere titalls millioner

Det er legemiddelselskapet Janssen som markedsfører Zytiga med virkestoffet abirateron, som altså går ut av patent i løpet av fjerde kvartal.

Etter patentuløpet faller årskostnaden betydelig. Det er nylig gjennomført en åpen anbudskonkurranse om levering av abirateron, apalutamid, darolutamid og enzalutamid til behandling av prostatakreft.

Ifølge Beslutningsforum ut gjør dette en årlig besparelse på flere titalls millioner kroner med de aktuelle avtaleprisene.

– Beslutningsforum er tilfreds med å kunne innføre syv av ni metoder i dagens møte. Vi ønsker å innføre virksomme og trygge legemidler så raskt som mulig, under forutsetning av at de prioriteringskriteriene som gjelder, er oppfylt – og det vil si alle disse syv nye legemidlene, sier Bryne.

Beslutningsforum har tidligere sagt nei til å innføre abirateron.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også