Reuters: Musk-eide Neuralink leter etter partner til klinisk hjerneimplantat-studie

Neuralink ønsker å teste implantatet sitt på mennesker og skal ha kontaktet et av de største nevrokirurgisentrene i USA. 
PARTNERJAKT: Neuralink, her ved eier Elon Musk, har foreløpig ikke fått grønt lys fra amerikanske helsemyndigheter til å starte kliniske studier, men skal være på utkikk etter en mulig samarbeidspartner. | Foto: AP Photo/John Raoux
PARTNERJAKT: Neuralink, her ved eier Elon Musk, har foreløpig ikke fått grønt lys fra amerikanske helsemyndigheter til å starte kliniske studier, men skal være på utkikk etter en mulig samarbeidspartner. | Foto: AP Photo/John Raoux

Neuralink har siden 2016 utviklet et hjerneimplantat i håp om å kunne kurere lammelse og blindhet. 

De amerikanske helsemyndighetene (FDA) avviste i 2022 en søknad fra selskapet om å utføre kliniske studier. Siden den gang har selskapet jobbet med å adressere manglene som lå til grunn for avslaget. Nå skal de også ha startet jakten på en samabeidspartner som kan hjelpe til med kliniske studier. 

Det skriver Reuters, som skal ha fått opplysningene fra seks personer som under forutsetning om anonymitet har fortalt om prosessen som foregår. Neuralink ønsker ikke å kommentere saken.

Neuralink skal ha kontaktet et av de største nevrokirurgisentrene i USA, Barrow Neurological Institute, i tillegg til andre sentre, med tanke på kliniske studier.

Neuralinks implantat er en såkalt «brain computer interface (BCI)»-enhet, som bruker elektroder som enten penetrerer hjernen eller er plassert på overflaten for å kunne kommunisere direkte med datamaskiner.

Det er foreløpig ingen selskap som har fått godkjennelse i USA for å kunne selge et slikt BCI-implantat. 

– Godt posisjonert

Francisco Ponce, direktør ved Barrow’s Center for Neuromodulation and Neurosurgery Residency Program, ønsker ikke å kommentere saken til Reuters. 

Han sier likevel til at Barrow er godt posisjonert for å utføre forskning på slike implantat. 

Barrow-senteret har standardisert en form for hjerneimplantat-operasjoner der pasientene kan forbli sovende, noe som har gjort slik operasjoner mer fristende for det brede lag av befolkningen, ifølge Ponce. 

Barrow sine implantater ligner derimot lite på den Neuralink lager. 

Barrow fikk FDA-godkjennelse for sin «deep brain stimulation»-enhet i 1997. Denne brukes av for å redusere skjelvinger hos pasienter med Parkinsons sykdom, og er blitt implantert i over 175 000 pasienter.

Under granskning

Alt går som kjent ikke på skinner for Elon Musk. Det er heller ikke tilfellet for Neuralink. 

For tiden foregår det to føderale granskninger av selskapet, som både er anklaget for uregelmenterte dyreforsøk og for uforsvarlig håndtering av farlige patogener i forbindelse med dyreforsøk ved Universitet i California mellom 2018 og 2020. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også