Musk-eide Neuralink etterforskes etter dyrevelferdsbrudd

De ansatte i selskapet skal ha varslet om at dyreforsøkene selskapet utfører er forhastet og forårsaker unødig lidelse og død.
UNDER LUPEN: Neuralink og administrerende direktør Elon Musk er under etterforskning etter at dokumenter og interne klager har skapt mistanke om dyreplageri og unødig død under dyreforsøk. | Foto: Patrick Pleul/Pool/AP/NTB
UNDER LUPEN: Neuralink og administrerende direktør Elon Musk er under etterforskning etter at dokumenter og interne klager har skapt mistanke om dyreplageri og unødig død under dyreforsøk. | Foto: Patrick Pleul/Pool/AP/NTB

Selskapet utvikler et hjerne-implantat som de håper kan få lamme til å gå igjen, samt kurere andre neurologiske utfordringer.

Nå har det amerikanske landbruksdepartementet startet en føderal undersøkelse på selskapet. Neuralink havnet under lupen etter anklager om dyreplageri fra dets egne ansatte, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De skriver at selskapet har tatt livet av 1500 dyr siden 2018, inkludert mer enn 280 sauer, griser og apekatter.

Kildene til Reuters mener imidlertid at dette tallet er omtrentlig, «fordi selskapet ikke holder nøyaktig statistikk på antallet dyr de har testet på og drept».

De ansatte i selskapet skal være misfornøyde med tidspress knyttet til dyretestingen, etter at administrerende direktør i Neuralink, verdens rikeste mann Elon Musk, ønsket å akselerere utviklingen av teknologien.

Presset fra ledelsen skal ha ført til en rekke feilslåtte eksperimenter, som igjen har måttet blitt gjentatt, og resultert i at et stort antall dyr har mistet livet, sier ansatte Reuters har snakket med og dokumenter de har fått tilgang på.

Presset skal ha kommet etter at den sveitsiske konkurrenten Synchron, «med mindre ambisiøse mål om medisinske fremskritt», fikk godkjenning til å undersøke på mennesker i 2021.

Amerikanske regulativ setter ingen grense for hvor mange dyr selskap kan bruke i dyreforsøk, og gir romslighet for forskere om når og hvordan de ønsker å bruke dyr til forskning, skriver Reuters.

Hverken Musk eller andre fra Neuralink svarte på Reuters’ henvendelser for kommentar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også