Roche Diagnostics melder om gode resultater i hjertesviktstudie

Roche Diagnostics sin STRONG HF-studie har sett på hvordan behandlingsforløpet til hjertesviktpasienter kan bedres, blant annet ved hjelp av en norsk test for hjertesvikt. Studien måtte avsluttes tidlig av etiske årsaker, fordi den ga god effekt, melder selskapet.
PARADIGMESKIFTE?: – Å innføre dette behandlingsforløpet vil kunne redusere antall dødsfall og reinnleggelser med hjertesvikt betydelig, samt øke livskvaliteten for pasientene, sier Thorbjørn Halvorsen, medisinsk ansvarlig i Roche Diagnostics Norge. | Foto: Roche Diagnostics
PARADIGMESKIFTE?: – Å innføre dette behandlingsforløpet vil kunne redusere antall dødsfall og reinnleggelser med hjertesvikt betydelig, samt øke livskvaliteten for pasientene, sier Thorbjørn Halvorsen, medisinsk ansvarlig i Roche Diagnostics Norge. | Foto: Roche Diagnostics

STRONG HF-studien måtte avsluttes tidlig fordi effekten hos pasientene som fikk behandlingsforløpet studien har gjennomført, var overlegen sammenlignet med dem som fikk vanlig behandling. Det ble derfor ansett som uetisk å fortsette vanlig behandling, ifølge selskapet.

Tester for hjertehormon

Studien fra Roche Diagnostics har sett på hvordan raskere opptrapping til 100 prosent av anbefalt dosering av legemidler, basert på bruk av diagnostiske verktøy i oppfølgingen av pasientene, kan gi bedre livskvalitet, færre sykehusinnleggelser og økt overlevelse for pasientene.

– Før denne studien har det vært lite kunnskap om hvilken terapeutisk tilnærming som er best for pasienter etter akutt innleggelse for hjertesvikt, inkludert hvilke legemidler som bør forskrives og i hvilke doser. Mange har vært forsiktige med rask opptrapping av legemiddeldosering på grunn av ulik oppfølging og usikkerhet knyttet til hvilken påvirkning det kan ha for pasienten, sier Thorbjørn Halvorsen, medisinsk ansvarlig i Roche Diagnostics Norge, i en pressemelding.

I STRONG HF-studien har man brukt Roche sin test Roche Elecsys NT-proBNP biomarkør. Denne tester for et hjertehormon som frigjøres i blodet når hjerteveggen strekkes, og er en biomarkør som kan hjelpe til å diagnostisere personer man mistenker kan ha hjertesvikt.

Publisert i Lancet

Testen kan ifølge selskapet også brukes til å vurdere risikoen hos pasienter med akutt koronarsyndrom og som et hjelpemiddel til å vurdere økt risiko for kardiovaskulære hendelser og dødelighet hos pasienter med stabil koronarsykdom. Testen,som gjør det mulig å diagnostisere hjertesvikt ved hjelp av blodprøver, er en norsk oppfinnelse, av professor dr. med. Christian Hall.

– Studien skisserer at de legemidlene som er anbefalt ved hjertesvikt trygt kan trappes opp mot slutten av en akutt hjertesviktinnleggelse, og etter utskrivning, under tett kontroll og vurdering av tegn og symptomer på hjertesvikt og nyresvikt, samt analysering av kalium og Roche Elecsys NT-proBNP, sier Halvorsen.

Studien STRONG HF (Safety, Tolerability and Efficacy of Rapid Optimization, Helped by NT-proBNP testinG, of Heart Failure Therapies) er publisert i The Lancet og resultatene ble presentert på på American Heart Associations Late-Breaking Scientific Session.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også