Eli Lilly presenterer nye Alzheimers-resultater og håper på USA-godkjennelse i år

Pasienter som befant seg i en tidlig fase av Alzheimers, reduserte sykdomsprogresjon med 60 prosent i fase 3-studien på donanemab. 
SPÅR RASK BEHANDLING: – Om det blir godkjent, tror vi at donanemab kan gjøre det mulig for pasienter å fullføre behandling så tidlig som seks måneder etter at all amyloid-plakk er fjernet, sier Anne White, visepresident og nevrovitenskap-sjef i Eli Lilly. | Foto: Eli Lilly/pr
SPÅR RASK BEHANDLING: – Om det blir godkjent, tror vi at donanemab kan gjøre det mulig for pasienter å fullføre behandling så tidlig som seks måneder etter at all amyloid-plakk er fjernet, sier Anne White, visepresident og nevrovitenskap-sjef i Eli Lilly. | Foto: Eli Lilly/pr

Eli Lilly, som tidligere har meldt at Alzheimers-midlet donanemab kan reduserer sykdomsprogresjon med 35 prosent, har presentert nye resultater fra fase 3-studien på midlet. 

De av deltagerne som befant seg i den tidligste fasen av Alzheimers, reduserte sykdomsprogresjon med 60 prosent målt etter iADRS-skalaen, ifølge en pressemelding fra Eli Lilly. 

Målt etter CDR-SB-skalene var reduksjonen på 46 prosent. 

Stor aldersforskjell

Nesten halvparten av deltakerne som befant seg i en tidlig fase av sykdommen, hadde ingen klinisk progresjon etter ett år med behandling. 

Behandlingen viser seg å ha større effekt på pasienter under 75 år, ifølge nye analyser av studien. 

Hos pasienter med lavt til medium nivå av tau-proteinet, ble progresjon redusert med 48 prosent hos de som var under 75 år og 25 prosent hos de over 75 år, med utgangspunkt i iADRS-skalen. 

Tilsvarende tall for CDR-SB-skalen var 45 og 29 prosent. 

Kan bli godkjent i år

Eli Lilly melder samtidig at amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) har mottatt søknaden om godkjennelse, og at svaret er ventet innen året er omme. 

– Om det blir godkjent, tror vi at donanemab kan gjøre det mulig for pasienter å fullføre behandling så tidlig som seks måneder etter at all amyloid-plakk er fjernet, sier Anne White, visepresident og nevrovitenskap-sjef i Eli Lilly i pressemeldingen. 

Selskapet jobber nå med å sende inn søknader til regulatoriske myndigheter over hele verden. Flesteparten av disse vil sendes inn i løpet av året. 

Tre dødsfall

Donanemab gir i likhet med Eisai og Biogens sitt Alzheimers-middel Leqembi risiko for hjernehevelse. 

Det oppstod hjernehevelse hos 31,4 prosent av deltakerne som fikk donanemab og 13,6 prosent i placebo-gruppen. 

To av deltagerne som fikk midlet, døde som en direkte følge av hjernehevelse, mens en tredje døde i etterkant av en episode med hevelse. 

Ifølge Eli Lilly døde 0,4 prosent av deltagerne som fikk donanemab, som en følge av behandlingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også