Targovax har dosert første pasient med kreftvaksine i USA

Totalt 24 pasienter skal delta i studien der kreftvaksinen TG01 skal gis til pasienter med RAS-mutert bukspyttkjertelkreft. 
SPENT:– Hvis studien lykkes, kan dette føre til den første RAS-målrettede behandlingen ved kreft i bukspyttkjertelen, sier medisinsk direktør Lone Ottesen i Targovax. | Foto: Targovax
SPENT:– Hvis studien lykkes, kan dette føre til den første RAS-målrettede behandlingen ved kreft i bukspyttkjertelen, sier medisinsk direktør Lone Ottesen i Targovax. | Foto: Targovax

Targovax sine vaksine TG01 retter seg mot RAS-mutert bukspyttkjertelkret. For første gang har en pasient mottatt en forbedret utgave av vaksinen med immunstimulerende adjuvans QS-21 Stimulont fra Agenus, skriver Targovax i en børsmelding. 

Vaksinen ble gitt ved kreftsenteret til Universitetet i Kansas.

I den pågående studien skal 24 pasienter med bukspyttkjertelkreft som har fått påvist tumor-DNA i blodet etter operasjon og oppfølging, få enten vaksinen alene eller vaksinen sammen med sjekkpunkthemmeren balstilimab til selskapet Agenus, som også er samarbeidspartner i studien. 

Formålet med er å avdekke om T-celleresponser generert av TG01-vaksinen, og ytterligere forsterket av QS-21 Stimiulon og balstilimab, kan fjerne gjenværende kreftceller og utsette tilbakefall og forlenge overlevelse.

Kan bli ny behandling

Det er første gang Targocax tester TG01-vaksinen med QS-21 Stimulon som adjuvans. Det er også første gang den kombineres en PD-1-sjekkpunkthemmer, påpeker medisinsk direktør Lone Ottesen i meldingen. 

– Den vitenskapelige begrunnelsen bak studien er solid, og vi tror minimalt med restsykdom etter operasjon i bukspyttkjertelkreft er den ideelle settingen for å teste vaksinen. Hvis studien lykkes, kan dette føre til den første RAS-målrettede behandlingen ved kreft i bukspyttkjertelen, sier Ottesen. 

Syv RAS-mutasjoner

Mutasjoner i RAS-genene finnes i over 90 prosent av tilfellene med kreft i bukspyttkjertelen. TG01 er en RAS-mutert-terapeutisk kreftvaksine med QS-21 Stimulon som adjuvans, og retter seg mot de syv vanligste RAS-mutasjonene ved kreft i bukspyttkjertelen.

Bukspyttkjertelkreft er den tredje vanligste årsaken til kreftrelaterte dødsfall. Færre enn ti prosent lever fem år etter diagnosen blir stilt, skriver Targovax i meldingen. Kjemoterapi er fortsatt standardbehandling for de aller fleste av pasientene. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også