Ti kliniske studier på legemidler som floppet i 2022

Åtte av ti legemiddelstudier på en liste over kliniske studier som har feilet i 2022 gjaldt studier på kreftbehandling og sykdommer i sentralnervesystemet.
FEILET: Studier på kreft og Alzheimers var blant dem som feilet. | Foto: Colourbox
FEILET: Studier på kreft og Alzheimers var blant dem som feilet. | Foto: Colourbox

Det amerikanske nettstedet Fierce Biotech har laget en liste over over det de anser for å være de kliniske studiene som var de største floppene i 2022. 

Utvikling av nye medisiner er et beinhardt løp, og fallgruvene er mange. Her er listen som Fierce Biotech understreker at er en «subjektiv øvelse». (Listen er satt sammen i tilfeldig rekkefølge). 

Behandling: Amcenestrant

Selskap: Sanofi

Indikasjon: Brystkreft

  • Amecenestrant er et selektivt østrogenreseptor-ødeleggende medikament (SERD), som det er knyttet store forhåpninger til. I høst stoppet selskapet alle utviklingsprogrammer som inkluderte amcenestrant, da en fase 3-studie ikke viste forbedret overlevelse hos de aktuelle pasientgruppene.

Behandling: Bempegaldesleukin

Selskap: Bristol Myers Squibb og Nektar Therapeutics

Indikasjon: Multiple solide svulster

  • Fase 3-resultater fra en studie (PIVOT IO-100) på avansert melanom, som sammenlignet bempegaldesleukin i kombinasjon med BMS’ Opdivo (nivolumab) med Opdivo alene viste ingen bedring for kombinasjonen på progresjonsfri overlevelse, objektiv responsrate eller total overlevelse.

Behandling: BIIB078

Selskap: Ionis og Biogen

Indikasjon: ALS (Amyotrofisk lateralsklerose) 

  • En studie på 106 pasienter feilet i fase 1. Det var ingen symptomforbedring, og så ut til å påskynde forverringen av den motoriske funksjonen hos pasientene.

Behandling: Crenezumab

Selskap: Roche/Genentech and AC Immune

Indikasjon: Alzheimers sykdom

  • Av mange grunner – både gode og dårlige – vil 2022 skille seg ut som et avgjørende år i den tiårlange utviklingen av beta-amyloid-målrettede legemidler for å behandle Alzheimers sykdom. Fierce Biotech skriver: Høydepunktet kom takket være Biogen og Eisais fase 3-triumf i klinikk for lecanemab, som fikk tommel opp fra FDA i januar. Men i den andre enden av spekteret er Roche og AC Immunes crenezumab-svikt, som er den første av to Alzheimers-flopper på listen, begge fra Roche. 

Behandling: Gantenerumab

Selskap: Roche/Genentech

Indikasjon: Alzheimers sykdom

  • Roche nådde ikke det primære målet i to fase 3-studier av gantenerumab for å behandle personer med tidlig framskreden Alzheimers. De svært etterlengtede GRADUATE-studiene bommet på målet hos personer med sykdom i tidlig stadium.

Behandling: Giredestrant

Selskap: Roche

Indikasjon: Brystkreft

  • I april uttalte Roche at giredestrant ikke klarte å forbedre den progresjonsfrie overlevelsen som ble oppnådd ved legers valg av endokrin monoterapi i fase 2 acelERA-studien. Den inkluderte 303 personer med østrogenreseptor-positiv, HER2-negativ lokalavansert eller metastatisk brystkreft.

Behandling: NGM621

Selskap: NGM Biopharmaceuticals / Merck & Co

Indikasjon: Geografisk atrofi, som er en form av øyesykdommen AMD

  • En fase 2-studie lykkes ikke i å nå målet om å redusere forandringer på øyet.

Behandling: PF-07304814, også kjent som lufotrelvir

Indikasjon: Covid-19

Selskap: Pfizer

  • Lufotrevir skulle brukes i behandlingen av sykehusinnlagte pasienter med alvorlig covid-19, men prosjektet ble avsluttet i fjor.

Behandling: Tiragolumab

Selskap: Roche/Genentech

Indikasjon: Multiple solide svulster

  • – Uten tvil den største skuffelsen for selskapet. Det sveitsiske selskapet har tidligere flagget stoffet som en toppkandidat i sin onkologiske pipeline. Analytikere spådde at det kunne bli tre milliarder dollar pluss-blockbuster, kommenterer Fierce Biotech.

Behandling: Troriluzole

Selskap: Biohaven

Indikasjon: Spinocerebellære ataksier (SCA) 

Arvelig ataksi er en sjelden sykdom. Behandlingen mislyktes i en fase 3-studie med å forbedre symptomer som kjennetegner sykdommen, ifølge Life Science Sweden. 

Kilde: Fierce Biotech

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også