Disse legemiddelselskapene gjør minst for verdens fattigste

Nonprofit-organisasjonen Access to Medicine Foundation rangerer annenhvert år hvilke legemiddelselskap som gjør flest av sine legemidler tilgjengelig for 108 lav- og mellominntektsland.
Rangeringen kalles Access to Medicine Foundation Index og tar for seg 20 selskap med utgangspunkt i 83 sykdommer, tilstander og patogener som organisasjonen mener er mest kritisk å prioritere.
– Overser lavinntektsland
Aller dårligst ut i 2022 kommer Eli Lilly med et skår på 1,79. Abbvie havner på 19. plass og Merck, som heter MSD i Norge, kommer på 18. plass.
På toppen troner Glaxosmithkline (GSK) med et skår på 4,06, etterfulgt av Johnson & Johnson og AstraZeneca. Disse selskapene er sammen med Novartis på fjerde plass spesielt ledende, ifølge Access to Medicine Foundation.
Sjef for årets rangering, James Hazel, mener legemiddelselskapene i stor grad overser lavinntektsland.
– Selskapene bør vurdere bredden i sine planer, hvor sterke forsyningslinjene er og strategiene for prissetting slik at de kan nå menneskene som er mest sårbare, sier Hazel på organisasjonens hjemmeside.
Positiv utvikling
Utviklingen går i positiv retning for mange av selskapene, ifølge rapporten. Etter koronapandemien har flere selskap økt innsatsen for å gjøre produktene sine mer bredt tilgjengelig i lav- og mellominntektsland.
Selskapene i rangeringen har planer om å sikre tilgang etter markedsføringstillatelse for 77 prosent av legemidlene som nærmer seg slutten av utviklingsløpet. Ved forrige måling var prosentandelen 40.
83 prosent av produktene i selskapenes portefølje er nå omfattet av en strategi for tilgjengelighet, opp fra 58 prosent i den forrige rangeringen.
Administrerende direktør Jayasree K. Iyer i Access to Medicine Foundation håper at et gjennombrudd er i emning.
– Legemiddelselskapene har reagert på den skjeve tilgangen på legemidler som koronapandemien avdekket - blant annet ved å forplikte seg til å følge opp dette i mange land. Hvis de kan oppfylle ambisjonene sine og nå ut til pasienter raskt og bredt, vil det være et gjennombrudd i å korrigere det vedvarende ulikhetsgapet i global helsesammenheng, sier hun.