Disse legemiddelselskapene gjør minst for verdens fattigste

Legemiddelselskap gjør stadig flere av sine produkter tilgjengelig for lav- og mellominntektsland. Men det er stor forskjell på selskapenes filantropi.
MULIG VENDEPUNKT: Access to Medicine Foundation håper erfaringene med koronapandemien gjøre at flere legemiddelselskap øker tilgjengeligheten for legemidlene sine. Her blir en kvinne fra Masai-folket i Kenya vaksinert med en Astrazeneca-vaksine på en klinikk i Klimana, sør i landet. | Foto: AP Photo/Brian Inganga, File
MULIG VENDEPUNKT: Access to Medicine Foundation håper erfaringene med koronapandemien gjøre at flere legemiddelselskap øker tilgjengeligheten for legemidlene sine. Her blir en kvinne fra Masai-folket i Kenya vaksinert med en Astrazeneca-vaksine på en klinikk i Klimana, sør i landet. | Foto: AP Photo/Brian Inganga, File

Nonprofit-organisasjonen Access to Medicine Foundation rangerer annenhvert år hvilke legemiddelselskap som gjør flest av sine legemidler tilgjengelig for 108 lav- og mellominntektsland.

Rangeringen kalles Access to Medicine Foundation Index og tar for seg 20 selskap med utgangspunkt i 83 sykdommer, tilstander og patogener som organisasjonen mener er mest kritisk å prioritere.

– Overser lavinntektsland

Aller dårligst ut i 2022 kommer Eli Lilly med et skår på 1,79. Abbvie havner på 19. plass og Merck, som heter MSD i Norge, kommer på 18. plass.

På toppen troner Glaxosmithkline (GSK) med et skår på 4,06, etterfulgt av Johnson & Johnson og AstraZeneca. Disse selskapene er sammen med Novartis på fjerde plass spesielt ledende, ifølge Access to Medicine Foundation.

Sjef for årets rangering, James Hazel, mener legemiddelselskapene i stor grad overser lavinntektsland.

– Selskapene bør vurdere bredden i sine planer, hvor sterke forsyningslinjene er og strategiene for prissetting slik at de kan nå menneskene som er mest sårbare, sier Hazel på organisasjonens hjemmeside.

Positiv utvikling

Utviklingen går i positiv retning for mange av selskapene, ifølge rapporten. Etter koronapandemien har flere selskap økt innsatsen for å gjøre produktene sine mer bredt tilgjengelig i lav- og mellominntektsland.

Selskapene i rangeringen har planer om å sikre tilgang etter markedsføringstillatelse for 77 prosent av legemidlene som nærmer seg slutten av utviklingsløpet. Ved forrige måling var prosentandelen 40.

83 prosent av produktene i selskapenes portefølje er nå omfattet av en strategi for tilgjengelighet, opp fra 58 prosent i den forrige rangeringen.

Administrerende direktør Jayasree K. Iyer i Access to Medicine Foundation håper at et gjennombrudd er i emning.

– Legemiddelselskapene har reagert på den skjeve tilgangen på legemidler som koronapandemien avdekket - blant annet ved å forplikte seg til å følge opp dette i mange land. Hvis de kan oppfylle ambisjonene sine og nå ut til pasienter raskt og bredt, vil det være et gjennombrudd i å korrigere det vedvarende ulikhetsgapet i global helsesammenheng, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også