Overvekt og demens blir viktig i 2023, ifølge DNBs helsefondforvaltere

DNB mener overvekt og demens kommer til å være de to største fokusområdene for helseindustrien i 2023.
VEKSTDRIVERE: Benedicte Kilander Bakke er en av fondsforvalterne i DNB Healtcare og Biotek, og trekker frem overvekt og alzheimers som to drivere av vekst for helsebransjen i 2023. | Foto: DNB
VEKSTDRIVERE: Benedicte Kilander Bakke er en av fondsforvalterne i DNB Healtcare og Biotek, og trekker frem overvekt og alzheimers som to drivere av vekst for helsebransjen i 2023. | Foto: DNB

Forvalterne av DNBs helse- og bioteknologi-fond har kommet med sine forespeilinger for 2023. 

I en melding skriver porteføljeforvalterne Benedicte Kilander Bakke, Rune Sand og Anesa Mulabecirovic Sahnoun at det viktigste i 2023 for industrien blir behandling mot sykdommer relatert til en aldrende befolkning, høyere forekomst av kroniske sykdommer og livsstilssykdommer.

DNB-forvalterne mener det er overvekt og demens som kommer til å bli de viktigste fokusområdene for industrien i tiden fremover. 

Wegovy og Mounjaro

Under overvekt trekker de frem Novo Nordisks Wegovy og Eli Lillys Mounjaro som mulige drivere av vekst:

Novos fedmemidler, Wegovy og Saxenda, solgte i 2022 for 24,6 milliarder norske kroner

Lillys Mounjaro solgte for 483 millioner dollar, tilsvarende 4,88 milliarder kroner i 2022. Mounjaro er for øyeblikket ikke godkjent til å behandle overvekt, kun diabetes. 

Analysebyrået Evaluate Vantage mente tidligere i år at Mounjaro er et av legemidlene som kan oppleve størst vekst, og regner med at det selger for 1,92 milliarder dollar mer i 2023. I den samme analysen mente de at inntekten av Wegovy kan vokse med 1,55 milliarder dollar.

«Med et så stort marked og vekstmuligheter er flere av de store legemiddelselskapene interessert i å ha produkter som de kan tilby til denne pasientgruppen.» skriver DNB-forvalterne om overvekt.

Alzheimer

DNB ser også for seg at flere selskaper skal få gjennombrudd med sine produkter mot Alzheimers-sykdom. 

De trekker frem Biogens og Eisais Aduhelm og Leqembi, legemidlet mot Alzheimers som nå er tilgjengelig for pasienter i USA. 

Når Aduhelm ble godkjent i 2021 var det første gang et legemiddel mot Alzheimers ble godkjent i USA siden 2003. Nå mener forvalterne at dette kun er begynnelsen:

«Det er flere selskaper som har legemidler under utvikling for Alzheimer og vi forventer resultater fra flere av disse selskapet i løpet av 2023.», skriver de. 

Blant disse er Eli Lillys donanemab som nylig fikk nei på søknaden om tildig tilgang på markedet basert på fase 2-data. Nå må Lilly sette sin lit til en fase 3-studie hvis resultater skal være klare i løpet av det andre kvartalet i 2023. 

Utover det trekker DNB-forvalterne frem at mange av de store legemiddel-firmaenei verden har stor likviditet og kan være interesserte i å gjøre flere oppkjøp av mindre selskaper for å utvide porteføljene deres. 

Et eksempel kan være Astrazeneca, som har store kontantbeholdninger etter salg av blant annet korona-vaksiner, som nylig kjøpte biotek-selskapet Cincor Pharma for 18 milliarder dollar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også