Karolinska Institutet starter forskningssenter for klasehodepine etter privat donasjon

Karolinska Institutet (KI) starter det som oppgis være verdens første forskningssenter for klasehodepine, som er den mest smertefulle hodepinen som finnes. 
KLASEHODEPINE: Ved Karolinska Institutet satses det nå på forskning på den smertefulle klasehodepinen. | Foto: KI
KLASEHODEPINE: Ved Karolinska Institutet satses det nå på forskning på den smertefulle klasehodepinen. | Foto: KI

Satsingen skjer som følge av et bidrag på 34,3 millioner svenske kroner fra finansmannen Rune Andersson, som står bak industrikonsernet Trelleborg, skriver Life Science Sweden.

– På KI gjør vi i dag fremgangsrik forskning innen klasehodepine. Målet er at vi skal nærme oss en løsning på denne sykdomsgåten. Ved hjelp av denne satsingen kan vi løfte forskningen vår ytterligere, og bli verdensledende innen klasehodepine, sier Andrea Carmine Belin, som leder forskningsgruppen som skal utgjøre kjernen i det nye forskningssenteret. 

Klasehodepine er sjeldent, og kjennetegnes ved kraftige og sprengende smerter i eller rundt ett øye. Anfallene kommer ofte i serier som varer i uker, og opptil måneder, såkalte kluster. 

KI viser i en pressemelding til en studie fra University of Texas der om lag 1600 pasienter med klasehodepine inngikk. De rangerte smerten til 9,7 på en skala fra null til ti. Til sammenligning ble fødselssmerte rangert til 7,2 og nyresten-anfall til 6,9. Ifølge en amerikansk studie rapporterte over halvparten av pasientene med klasehodepine at de hadde selvmordstanker. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev