205 personer har fått koronapillen i Norge

205 personer har fått behandling med Paxlovid i Norge, ifølge TV2, som har hentet ut tall ti dager etter at den første leveransen kom. Det er levert legemiddel nok til 25 000 personer. 
FORVENTER MER BRUK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror flere vil få glede av legemidlet. | Foto: Javad Parsa / NTB
FORVENTER MER BRUK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror flere vil få glede av legemidlet. | Foto: Javad Parsa / NTB
Anne Grete Storvik og NTB

Den første leveransen av korona-tabletten Paxlovid kom til Norge den 8. desember. I første omgang ble det bestilt nok Paxlovid til 25.000 behandlinger. Tall TV 2 har fått viser at det per 18. desember er 205 personer som har fått legemidlet. 

– Vi hadde forventet at bruken ville være lav den første uken etter at medikamentet kom i apotekhyllene, men etter hvert som tilbudet blir bedre kjent blant fastleger, sykehjemsleger og pasienter, tror vi flere vil få glede av det, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til kanalen.

Rasjonering

På grunn av de lave tallene sender Helsedirektoratet et brev til alle landets Statsforvaltere hvor de blant annet informerer tydeligere om legemidlet. 

Samtidig minner Statens legemiddelverk (SLV) om at Paxlovid anbefales kun til de som har høyest risiko for å utvikle alvorlig sykdom., og meldte forrige uke at det fra 1. desember ble innført rasjonering på Paxlovid tabletter, alle styrker.

Felles innkjøpsavtale

Paxlovid er et oralt, antiviralt legemiddel til bruk etter at man har fått påvist covid-19 og er i en av myndighetenes definerte risikogrupper. Studier viser at legemiddelet bidrar til å redusere alvorlige symptomer og død dersom det tas i bruk innen 5 dager etter symptomstart.

Leveransen av Paxlovid til Norge skjedde gjennom EUs felles innkjøpsavtale med Pfizer.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har opplyst at Norge «fått nok Paxlovid til 25 000 personer gjennom EUs felles innkjøpsordning. Det betyr at det er begrenset tilgang på legemiddelet.»

Ifølge Joachim Henriksen, kommunikasjonsdirektør i Pfizer Norge, kan selskapet levere større volum:

– Paxlovid er kjøpt inn til Norge gjennom en felles avtale med EU. Norske helsemyndigheter har vurdert hvor mange behandlinger Norge trenger, og det er ikke en vurdering som vi i Pfizer har vært involvert i. Fra vår side kan vi levere større volum dersom det er behov for det, og nye bestillinger gjennom EU kan gjennomføres hvert kvartal, sa Henriksen til MedWatch nylig. 

Advarer om monoklonale antistoffer

I forrige uke advarte Emergency Task Force (ETF) i europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) om monoklonale antistoffer mot koronavirus. Laboratoriestudier har vist at dette særlig gjelder varianter som forventes å bli dominerende i Europa i de nærmeste ukene, variantene BQ1 og BQ1.1.

Ifølge ETF forventes andre godkjente antivirale legemidler, med ulik virkningsmekanisme, som Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) og Veklury (remdesivir) å ha god effekt også mot nye virusvarianter. Begge disse legemidlene er godkjent til behandling av covid-19 hos pasienter med økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå