Targovax starter samarbeid med Agenus

Targovax skal teste sin kreftvaksine i kombinasjon med sjekkpunkthemmeren balstilimab fra legemiddelselskapet Agenus. 
SKAL SAMARBEIDE: – Denne studien er et viktig ledd i vår strategi med å videreutvikle TG -programmet på en kostnadseffektiv måte gjennom eksterne samarbeid, sier Targovax-direktør Erik Digman Wiklund. | Foto: Targovax
SKAL SAMARBEIDE: – Denne studien er et viktig ledd i vår strategi med å videreutvikle TG -programmet på en kostnadseffektiv måte gjennom eksterne samarbeid, sier Targovax-direktør Erik Digman Wiklund. | Foto: Targovax

Studien skal teste Targovax´ kreftvaksine TG01 i kombinasjon med sjekkpunkthemmeren balstilimab fra Agenus, samt adjuvanten QS-21 STIMULONT, og skal gjennomføres ved The University of Kansas Cancer Center, skriver selskapet i en melding. 

24 pasienter

I studien skal pasienter som har gjennomgått operasjon og standard cellegiftbehandling mot bukspyttkjertelkreft behandles.

TG01 vaksine med og uten balstilimab skal testes i 24 pasienter. Alle pasientene har fremdeles kreftsykdom dokumentert i DNA-analyse av blodprøver etter operasjon og standardbehandling.

Bukspyttkjertelkreft er den fjerde vanligste kreftbetingete dødsårsaken og det er mindre enn 10 prosent av pasientene som er i live fem år etter at diagnosen er stilt. Cellegift er fremdeles standardbehandling og kliniske studier med sjekkpunkthemmere eller målrettede medikamenter har fram til nå vært mislykkede. 

Mutasjoner

Det forventes at mutert KRAS T-celle respons skapt av TG01, og forsterket av QS-21 STIMULON og balstilimab, vil eliminere gjenværende kreftceller og dermed forlenge tiden til tilbakefall og øke pasientenes overlevelse, ifølge selskapet. 

– Mer enn ni av ti pasienter med bukspyttkjertelkreft har mutasjoner i RAS-genet og derfor er det spesielt interessant å adressere denne mutasjonen i forsøket på å utvikle ny behandling. Targovax’ immunterapi TG01 retter seg mot alle de mest vanlige KRAS-mutasjonene som finnes i bukspyttkjertelkreft og har tidligere vist lovende immunrespons og overlevelse etter operasjon i en fase 1-studie, skriver selskapet. 

.– Vi forventer å se en synergi med sjekkpunkthemmer, og kombinasjonen har potensiale til å forlenge tiden til tilbakefall og øke overlevelsen for en pasientgruppe som i dag ikke har noen gode og målrettede behandlingsalternativer, sier dr. Anup Kasi, associate professor ved KU Cancer Center, i meldingen. 

Targovax har fått forskningsmidler fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd for å utvikle TG -programmet videre. 

– Milepæl

Fase 1/2-studien ved KU Cancer Center er den første randomiserte studien der TG01 skal testes både som monoterapi og i kombinasjon med PD-1 sjekkpunkthemmer. TG01 har allerede fått nødvendige tillatelser fra amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA), og studien blir aktivert 15. desember, heter det i meldingen. 

– Denne studien er et viktig ledd i vår strategi med å videreutvikle TG -programmet på en kostnadseffektiv måte gjennom eksterne samarbeid. Det er samtidig en viktig milepæl som den første USA-baserte studien av TG01 og første gang vi kombinerer denne kreftvaksinen med en PD-1 sjekkpunkthemmer, sier Erik Digman Wiklund, administrerende direktør i Targovax.

– Hvis vi lykkes kan dette bli den første målrettede immunterapien mot RAS-mutasjoner og gi et tilbud til en pasientgruppe med et stort medisinsk behov, sier Wiklund

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også