Norge knytter seg til europeisk tjeneste for deling av helsedata til primærbruk

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at Norge skal ta i bruk den europeiske infrastrukturen MyHealth@EU. 
EUROPEISK INFRASTRUKTUR: – Rammeverket vil blant annet være nyttig for den nasjonale e-helseutviklingen og norske leverandører, sier Georg F. Ranhoff, avdelingsdirektør for standardisering i Direktoratet for e-helse. | Foto: Direktoratet for e-helse
EUROPEISK INFRASTRUKTUR: – Rammeverket vil blant annet være nyttig for den nasjonale e-helseutviklingen og norske leverandører, sier Georg F. Ranhoff, avdelingsdirektør for standardisering i Direktoratet for e-helse. | Foto: Direktoratet for e-helse
AV HANNA VICTORIA STEEN DAVIDESCU

– I første omgang betyr dette at Norge kan ta imot helseopplysninger fra andre EU-land. For eksempel at turister som skader seg på skiferie i Norge kan være trygge på at legevakten har tilgang til sentrale helsedata fra hjemlandet, sier Georg F. Ranhoff, avdelingsdirektør for standardisering i Direktoratet for e-helse i en pressemelding. 

Infrastrukturen er en del av Europakommisjonens forslag om å etablere et felles europeisk helsedataområde (European Health Data Space), der målet er å fremme sikker tilgang og utveksling av helsedata på tvers av landegrenser. 

Stegvis tilnærming i Norge

Forslaget består av to komponenter: Den første komponenten skal gi enkeltpersoner tilgang til egne helsedata og mulighet til å dele helsedata med helsepersonell i hele EU. Den andre komponenten er et rettslig rammeverk og desentralisert infrastruktur for gjenbruk av helsedata til forskning, innovasjon, industri og politikkutforming, ifølge direktoratet. 

I Norge er det besluttet å etablere en stegvis tilnærming til infrastrukturen MyHealth@EU. Det første steget vil omfatte etablering av et norsk kontaktpunkt for å koble seg til den europeiske infrastrukturen for innhenting av helsedata til Norge, og etablering av en løsning der norsk helsepersonell skal kunne spørre om opplysninger som tilhører EU borgere. 

– Nyttig for norske leverandører

– Kontaktpunktene i hvert enkelt land vil ikke lagre helsedata, men gjøre dem tilgjengelige på en sikker og effektiv måte. Rammeverket vil blant annet være nyttig for den nasjonale e-helseutviklingen og norske leverandører, fordi vi tar del i arbeidet med bruk av internasjonale standarder og minstekrav som vil gi økt tilgang til erfaringer og bruk av relevante standarder og enklere tilgang til det europeiske markedet, sier Ranhoff. 

Direktoratet har det overordnede prosjekteierskapet, og vil være det primære kontaktpunktet ut mot EU. Norsk Helsenett SF er ansvarlig for å etablere, teste og drifte nasjonalt kontaktpunkt for MyHealth@EU (NCP-B), og videreutvikle de nasjonale e-helseløsningene i tråd med fastsatte planer, heter det i meldingen. 

  • Tilgang til helsedata er mulig gjennom de nasjonale kontaktpunktene (National Contact Point, NCP) som gradvis vil bli opprettet i alle medlemsland. B betyr at kontaktpunktet kan motta helseopplysninger fra andre land i EU/EØS. Norge har forpliktet seg til å kunne motta helseopplysninger fra EU/EØS, derfor NCP-B. (A betyr å sende helseopplysninger ut av landet til andre land i EU/EØS), forklarer Ranhoff til MedWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også