Helsetilsynet om innføringen av Helseplattformen: Økt risiko for svikt i pasientbehandlingen

For å bedre pasientsikkerheten må aktørene etablere en felles situasjonsforståelse, er den klare beskjeden fra Helsetilsynet om Helseplattformen. 
KLAR TALE: Helsetilsynet er klar på at innføringen av Helseplattformen ved St.Olavs Hospital har ført til økt risiko i behandlingen av pasienter | Foto: Gorm Kallestad / NTB
KLAR TALE: Helsetilsynet er klar på at innføringen av Helseplattformen ved St.Olavs Hospital har ført til økt risiko i behandlingen av pasienter | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelags tilsyn med innføringen av Helseplattformen ved St.Olavs Hospital har konkludert med at innføringen av har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen.

«På bakgrunn av nye, alvorlige feilmeldinger ved løsningen i perioden etter tilsynsbesøket oppfatter vi risikoen som pågående.», heter det i rapporten, som ble offentliggjort onsdag. 

– Må etablere felles situasjonsforståelse

Helsetilsynet noterer seg også ulik virkelighetsforståelse fra ledelsen og helsepersonell og øvrige brukere av systemet: 

– Det er klare forskjeller i hva Helseplattformen AS og helseforetakets brukere av systemet vurderer som feil, og vi oppfatter at dette gjelder helt opp til ledelsen av begge virksomhetene, skriver tilsynet, og videre: 

«Systemets kompleksitet samt den inkonsistensen brukerne opplever, kan føre til alvorlige konsekvenser for pasientsikkerheten i fortsettelsen av bruken av Helseplattformen i sin nåværende form. Tilsynsmyndighetene anser at den viktigste forutsetningen for bedre pasientsikkerhet ved bruk av løsningen, er at aktørene etablerer en felles situasjonsforståelse. Vi vurderer at Helse Midt-Norge RHF som majoritetseier av Helseplattformen AS, har en avgjørende posisjon i arbeidet med å skape rom for felles forståelse av pasientsikkerhet ved innføring og bruk av løsningen.», heter det i rapporten 

Må levere strakstiltak innen 15.mai

St.Olavs Hospital må sende Helsetilsynet beskrivelse av strakstiltak, og handlingsplan innen 15. mai 2023.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også