Ny utredning: Vil gi mer ansvar til journal-leverandører

I en ny utredning om helseteknologi foreslår Direktoratet for e-helse å gi mer ansvar til leverandørene av journalløsninger og velferdsteknologi, og kommunene. 
JUSTERING: – Vi må justere kursen og ha realistiske ambisjoner for e-helsefeltet., sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
JUSTERING: – Vi må justere kursen og ha realistiske ambisjoner for e-helsefeltet., sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Direktoratet for e-helse har på oppdrag fra regjeringen utredet hvilke tiltak en ny helseteknologiordning kan inneholde. Denne er nå overlevert Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). 

Tanken bak helseteknologiordningen er blant annet å avlaste risiko for kommunene som går foran når de investerer i journalløsninger, og dermed utløse investeringer på feltet, heter det fra HOD i en pressemelding. 

– Vi må justere kursen og ha realistiske ambisjoner for e-helsefeltet. Vi vil legge til rette for en mer trinnvis utvikling som i større grad bygger på eksisterende løsninger. På den måten reduserer vi risiko og kan realisere gevinstene underveis, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). 

Hun sier at statens rolle må dreies bort fra å finansiere store programmer til virkemid­ler som avlaster risiko. 

– Helseteknologiordningen er første steg på denne veien. Direktoratet for e-helse, i samarbeid med Helsedirektoratet og KS, har nå utredet en mengde tiltak for både velferdsteknologiområdet og journalområdet, og departementet vil nå se på hvilke tiltak vi vil prioritere å gå videre med. 

– Forslagene i utredningen gir mer ansvar til kommunene og til leverandørene av journalløsninger og velferdsteknologi. Denne regjeringen har vært tydelige på at tiden for de store og tidkrevende prosjektene er forbi, og at vi nå må bygge på det vi har og hente ut gevinster fra investeringer. Pasienter og fagfolkene må kunne se og kjenne på resultatene, sier Kjerkol, i meldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også