Island inn i nordisk legemiddelsamarbeid

Fra januar neste år skal det gjøres en felles europeisk vurdering av nye legemidler. Nå har også Island sluttet seg til det nordiske Finose-samarbeidet. 
NYE REGLER: – Nå står Norden sterkere sammen før den europeiske reguleringen knyttet til vurdering av relativ effekt trer i kraft neste år, sier områdedirektør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), Einar Andreassen. | Foto: Statens legemiddelverk (DMP).
NYE REGLER: – Nå står Norden sterkere sammen før den europeiske reguleringen knyttet til vurdering av relativ effekt trer i kraft neste år, sier områdedirektør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), Einar Andreassen. | Foto: Statens legemiddelverk (DMP).

Dette betyr at alle de nordiske landene er representert i det såkalte Finose-samarbeidet, der helseøkonomiske myndigheter gjennomfører felles metodevurderinger for nye legemidler i Norden.

Norge, Sverige og Finland har siden 2018 hatt en avtale om å dele på metodevurderinger av legemidler gjennom det samarbeidet. Etter en pilotperiode ble samarbeidet forlenget med ytterligere tre år i juni 2020, og ble ytterligere forlenget i fjor. 

Danmark kom til i mai i fjor.

Felles vurdering fra 2025

– Det er gledelig at også Island er med i Finose. Nå står hele Norden samlet. Finose er et av de viktigste tiltakene for å få brukt kapasiteten i Norden bedre, slik at vi kan gjøre gode metodevurderinger på kortere tid. Timingen er god, for nå står Norden sterkere sammen før den europeiske reguleringen knyttet til vurdering av relativ effekt trer i kraft neste år, sier områdedirektør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), Einar Andreassen, i en pressemelding. 

Har vurdert fem behandlinger

Fra januar 2025 skal det gjennomføres en felles europeisk vurdering av nye legemidler. 

Så langt har fem behandlinger vært gjenstand for en Finose-vurdering: Roches immunterapi Tecentriq, kreftlegemidlet Xtandi fra Pfizer og Astellas, Bluebirds genterapi Zynteglo og britiske Orchard Therapeutics’ genterapi Libmeldy. Vosoritide til behandling av akondroplasi hos pasienter som er 2 år og eldre, der epifysen ikke er lukket, har også blitt vurdert. 

Den danske legemiddelindustriforeningen Lif uttalte i forbindelse med Danmarks inntog i samarbeidet at de mener erfaringene med Finose er begrenset, og at incitamentene for selskapene til å søke Finose er veldig små. 

Relanserer Finose

Ifølge DMP planlegges det en relansering av FINOSE-samarbeidet før sommeren 2024. 

– I den forbindelse vil det blant annet bli publisert en felles mal for innsending av dokumentasjonspakke og dokumenter som beskriver prosessen. Dette er i tråd med samarbeidets målsetning om å ha en mer transparent prosess for firmaer som er interessert i Finose, skriver DMP i en pressemelding. 

Samarbeidet består nå av følgende myndigheter: Direktoratet for medisinske produkter (DMP) i Norge, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i Sverige, det finske legemiddelverket FIMEA, det danske Medicinrådet (DMC) og islandske Landspitali (the National University Hospital of Iceland).

Artikkelen er oppdatert 22.april klokken 13:09: Det har vært fem Finose-vurderinger, ikke fire slik det først sto.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også