Kreftforeningen om celleterapi-ja: – Viktig for utviklingen av hele feltet

– Celleterapier som CAR-T er noe av det viktigste som skjer innen nye kreftbehandlinger, det er viktig at Norge henger med, heter det fra Kreftforeningen. 
GLAD: Kreftforeningens Ingrid Stenstavold Ross roser Nye metoder for avgjørelsen. | Foto: Sebastian Brauer Hagel
GLAD: Kreftforeningens Ingrid Stenstavold Ross roser Nye metoder for avgjørelsen. | Foto: Sebastian Brauer Hagel

Mandag ble det klart at norske sykehus kan tilby celleterapien Yescarta lengre frem i behandlingslinjen. Beslutningsforums avgjørelse betyr også at Norge er først i Skandinavia med å tilby behandlingen i andrelinje til pasienter med lymfekreft. 

– Mandagens godkjenning er viktig for utviklingen av hele feltet.Vi vet at CAR-T redder liv, og gir man det tidligere, øker sannsynligheten for å bli helt frisk. I tillegg slipper pasientene å gjennomgå belastende stamcelletransplantasjon før de får prøve CAR-T. Dette er ofte svært syke pasienter, og et mer skånsomt behandlingsforløp har stor verdi, sier generalsekretær Ingrid Stenstavold Ross i en pressemelding. 

– I tillegg er godkjenningen i dag viktig for utviklingen av hele feltet. Celleterapier som CAR-T er noe av det viktigste som skjer innen nye kreftbehandlinger, det viktig at Norge henger med.

CAR-T celleterapi er en «levende medisin» der pasientens egne immunceller blir utstyrt med ny genetisk programvare som gjør at de kan lete seg frem til og drepe kreftceller. Nesten halvparten av lymfompasienter som ikke kan hjelpes med annen behandling, blir kreftfrie med CAR-T, ifølge Kreftforeningen. 

Yescarta ble første gang innført i 2022, da som tredjelinje-behandling for pasientene etter alt annet er forsøkt. Beslutningen mandag gjør at behandlingen flyttes fremover i behandlingslinjen.

– Da denne behandlingen ble innført som tredjelinjebehandling i høst, hadde saken vært i systemet i hele fem år. Det ble vist til usikkerhet om behandlingseffekten som begrunnelse for at det var vanskelig å si ja når prisen er på flere millioner per pasient, heter det fra Kreftforeningen, som mener denne usikkerheten ble vektlagt altfor sterkt. 

– Det har også vært en del usikkerhet i datagrunnlaget denne gangen, men her har aktørene i Nye Metoder både jobbet godt med beslutningsgrunnlaget og også latt eventuell tvil komme pasientene til gode. Det skal de ha ros for, og gjør at vi er optimistiske for den fremtidige utviklingen av Nye Metoder, skriver foreningen videre. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også