Amerikansk biotekselskap får milliardbot fra EU for oppkjøp

Biotekselskapet Illumina får 4,85 milliarder kroner i bot etter å ha fullført et oppkjøp uten å ha fått EU-kommisjonens godkjenning. 
ANKER: Illumina har anket EU-kommisjonens oppkjøpsnekt. | Foto: Mike Blake
ANKER: Illumina har anket EU-kommisjonens oppkjøpsnekt. | Foto: Mike Blake

Illumina blir bøtelagt 432 millioner euro, som er rundt 4,85 milliarder norske kroner, for å ha fullført 2021-oppkjøpet av krefttest-utvikleren Grail. Det gjorde selskapet uten å ha fått EU-kommisjonens godkjenning. 

Dette er den maksimale straffen kommisjonen kan pålegge selskapet og tilsvarer ti prosent av selskapets årlige inntjening, skriver Medtechdive.

Illumina kunngjorde i august i 2021 at de hadde fullført oppkjøpet av Grail for åtte milliarder dollar, som er omtrent 80 milliarder norske kroner. Dette var én måned etter at kommisjonen åpnet en etterforskning av transaksjonen. 

– Vi fullførte transaksjonen i 2021 fordi det ikke var noen hindringer for å gjøre dette i USA, og avtalens tidsramme ville ha utløpt før EU-kommisjonen kunne komme med en avgjørelse om fordelene, sier David McAlpine, Illuminas talsperson, i en e-post til Medtechdive. 

EU-kommisjonen blokkerte deretter oppkjøpet i september i 2022 på grunn av bekymring for at den ville ha betydelige konkurransebegrensede effekter, hemme innovasjon og redusere valgfriheten i det fremvoksende markedet for blodbaserte tidlige krefttester.

Kommisjonen mener Illumina er skyldig i å bevisst bryte EUs regler, som de kaller «en enestående og svært alvorlig overtredelse som undergraver den effektive funksjonen til EUs fusjonskontrollsystem».

I en e-post til Medtechdive skriver Illumina at de vil anke avgjørelsen. Selskapet kaller boten «ulovlig og upassende».

McAlpine sier at EU-kommisjonen avgjørelse om å stanse Grail-avtalen er til behandling for EU-domstolen. Om Illumina vinner anken, vil det fjerne grunnlaget for boten. En avgjørelse er forventet i slutten av 2023 eller tidlig i 2024. 

EU-kommisjonen har også gitt Grail en symbolsk bot på 1000 euro, som er rundt 11 000 kroner, fordi selskapet planla å fullføre transaksjonen til tross for at de visste at kommisjonens gjennomgang pågikk. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også