EU inngår vaksineavtale med en rekke selskap

EU-kommisjonen har inngått en avtale med Pfizer og flere andre selskap om å lage opptil 325 millioner vaksiner i året om det skulle oppstå en pandemi. 
AVTALE: EU-kommisjonen har inngått en avtale med flere legemiddelselskap om å bygge opp et beredskapslager i tilfelle en ny global helsekrise inntreffer. | Foto: Eric Gaillard
AVTALE: EU-kommisjonen har inngått en avtale med flere legemiddelselskap om å bygge opp et beredskapslager i tilfelle en ny global helsekrise inntreffer. | Foto: Eric Gaillard

Reuters skriver at EU kommisjonen har inngått avtale med flere legemiddelselskap, blant annet Pfizer, om å reservere kapasitet til å lage opptil 325 millioner vaksiner per år, i tilfelle en fremtidig global helsekrise. 

Avtalen skal sikre at selskapene er forberedt på å kunne produsere vaksiner i tilfellet det blir nødvendig, ved å overvåke forsyningskjeden sin og holde anleggene oppdatert, uttaler kommisjonen, ifølge Reuters. 

Avtalen dekker mRNA, vektorbaserte og proteinbaserte vaksiner. Den er ikke relatert til eksisterende covid-19-vaksineavtaler mellom EU og vaksineprodusentene. 

Kommisjonen har valgt ut Pfizers fabrikker i Irland og Belgia for å reservere kapasitet til produksjon av mRNA vaksiner. De spanske selskapene Reig Jofre og Laboratorios Hipra SA har blitt reservert for proteinbaserte vaksiner, mens nederlanske Bilthoven Biologicals er valgt med tanke på vektorbaserte vaksiner. 

Ifølge utkastet til en global pandemi-avtale som for tiden diskuteres, kommer det frem at verdens helseorganisasjon har oppfordret til at regjeringer og produsenter reserverer opptil 20 prosent av alle tester for å distribuere i fattigere land, slik at vi unngår en gjentakelse av den «katastrofale feilen» som skjedde under covid-19 pandemien. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også