Sykehusutvalget klar med forslag om hvordan sykehusene bør styres

Utvalget som har utredet endringer i helseforetaksmodellen og hvordan sykehusene styres, er klar med sin rapport. Den legges frem mandag. 
FÅR RAPPORT: Mandag får helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) overlevert Sykehusutvalgets rapport. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FÅR RAPPORT: Mandag får helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) overlevert Sykehusutvalgets rapport. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sykehusutvalget ble oppnevnt i statsråd 4. februar i fjor. Utvalget, som har vært ledet av professor i helseøkonomi, Jon Magnussen, ble satt til å utrede endringer i styring av sykehusene og helseforetaksmodellen. 

Bakgrunnen er at regjeringen vil at Norge skal ha en desentralisert sykehusstruktur «som siker beredskap og gir alle innbyggere forsvarlig, trygg og omsorgsfull behandling på sykehus.»

– Norske sykehus må organiseres slik at helsepersonell får bruke tiden til pasientkontakt. Utvalget skal vurdere tiltak for å fjerne unødvendig rapportering, vurdere ordningen for finansiering av sykehusbygg og se på lederstrukturen i sykehusene, het det i mandatet.

Mandag overleverer utvalget rapporten til helse- og omsorgsminister Ingvid Kjerkol. 

Utredningen har fått tittelen «Fellesskapets sykehus. Styring, finansiering, samhandling og ledelse», ifølge Helse - og omsorgsdepartementet (HOD): 

– Utvalget kommer med forslag til endringer i styringen av sykehusene som kan bidra til mer effektiv bruk av ressurser og spesialisthelsetjenester av god kvalitet. Det har også sett på hvordan man kan sikre mer demokratisk medvirkning i styringen av sykehusene, melder HOD 

Helseforetaksreformen, som kom i 2002, var basert på to hovedelementer:

  • Staten overtok eierskapet til de fylkeskommunale sykehusene og øvrige virksomheter innenfor spesialisthelsetjenesten – det offentlige eierskapet ble samlet på statens hånd.

  • Virksomhetene ble organisert i foretak. Den offentlig eide spesialisthelsetjenesten er derfor ikke en integrert del av den statlige forvaltningen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også