SV vil ha helsereform – vil fjerne innsatsstyrt finansiering

SV-landsmøtet har stemt for en stor omlegging av måten helsevesenet er organisert på.
LANDSMØTE: Fra salen under SV-landsmøtet på Gardermoen søndag. | Foto: Alf Simensen / NTB
LANDSMØTE: Fra salen under SV-landsmøtet på Gardermoen søndag. | Foto: Alf Simensen / NTB
NTB

Sykehusene må underlegges større demokratisk styring, mener SV. I helgen stemte SV-landsmøtet for en stor omlegging av måten helsevesenet er organisert på.

Partiet krever sterkere demokratisk forankring av sykehusene, men går ikke nærmere inn på hvordan dette skal løses.

Det er særlig viktig at folkevalgte får større innvirkning når det handler om sykehusstruktur, mener SV, som er bekymret for at det foregår «en storstilt sentralisering».

– Endringer i sykehusstruktur er for viktig til at det kan overlates til et styre uten demokratisk forankring, heter det i uttalelsen.

SV gikk dermed skrittet lenger enn Senterpartiet, som på sitt landsmøtet vendte tommelen ned for å vrake helseforetaksmodellen. Men også Sp vil underlegge sykehusene sterkere folkevalgt styring.

Sykehusene må finansieres direkte, slik at investeringer skilles fra drift, mener SV videre. De vil også ha bort systemet med innsatsstyrt finansiering, der sykehus får betalt etter hvilken type behandling som gis.

Når det gjelder fastlegeordningen, bruker SV ord som «kollaps» og «krise». Landsmøtet gikk inn for at ordningen må styrkes og at kommunalt ansatte fastleger skal være et grep.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også