CHMP i februar: Åtte nye legemidler anbefalt, nei til koronapille

I et møte hvor den største nyheten er at MSDs Lagevrio ikke anbefales innført i Europa, kommer CHMP med flere anbefalinger, blant annet om flere nye kreftlegemidler. 
MYE NYTT: En rekke nye legemidler har i denne omgang blitt anbefalt av EMAs vitenskapelige komité. | Foto: AP Photo/Peter Dejong)
MYE NYTT: En rekke nye legemidler har i denne omgang blitt anbefalt av EMAs vitenskapelige komité. | Foto: AP Photo/Peter Dejong)

Det europeiske legemiddelbyråets (EMAs) vitenskapelige komité (CHMP) har ved sine februarmøter gått god for at Europakommisjonen burde innføre åtte nye legemidler.

Åtte legemidler anbefalt innført

Jansens niraparib (Akeega) blir anbefalt innført til behandling av metastatisk prostatakreft. Akeega skal gis til pasienter hvor kastrasjon ikke hjalp, som også har BRCA 1/BRCA 2-mutasjoner. 

Italienske Chiesi Farmaceutici får grønt lys for pegunigalsidase alfa (Elfabrio) til pasienter som lider av Fabry sykdom. Fabry er en arvelig sykdom hvor pasienter mangler et enzym, som forårsaker at avfallstoffer kan hope seg opp i organer. 

Tyske Plusultra pharma får behandlingen, sirolimus (Hyftor), sin mot angiofibromer i ansikt anbefalt til pasienter over seks år. 

Amerikanske Incyte Biosciences har utviklet hud-midlet ruxolitinib (Opzelura) som nå blir anbefalt innført til å behandle ikke-segmentert vitiligo, altså hvite flekker i huden på grunn av mangel på pigment. CHMP anbefaler legemidlet kun til barn over 12 år. 

Franske Servier får to anbefalinger på rappen. Begge legemidlene er såkalte orphan drugs, og er begge blitt vurdert egnet til å behandle diagnostisert akutt myeloid leukemi. De to legemidlene, Tibsovo og Tidhesco, baserer seg på samme virkestoffet (ivosidenib).

Tibsovo er i denne omgang også anbefalt mot kreft i gallegangene. 

Vadadustat, markedsført som Vafseo, fra amerikanske Akebia, er også anbefalt innført for å behandle symptomatisk anemi hos voksne med kronisk nyresykdom, som er på vedlikeholdende dialyse.

Nei til koronapille

Det ble også klart at CHMP ikke anbefaler MSDs koronapille Lagevrio

«Basert på all data som er tilgjengelig, er det ikke mulig å konkludere med at Lagevrio kan redusere risikoen for sykehusinnleggelse eller død, eller forkorte sykdomsvarighet eller tiden den tar å bli bedre hos voksne med risiko for alvorlig sykdom», heter det i begrunnelsen fra komiteen.

MSD skriver i en pressemelding at de skal anke avgjørelsen, og ber om at CHMP revurderer sin henstilling. Norske myndigheter kjøpte 8 640 behandlinger av Lagevrio vinteren 2021.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også