Vil endre loven for å sikre tilgang til medisinsk utstyr under krise

Helse- og omsorgsdepartementet vurderer å innlemme permanente bestemmelser i helseberedskapsloven for å sikre medisinsk utstyr i Norge under krise eller katastrofe. 
BEREDSKAP: Helse- og omsorgsdepartementet og helseminister Ingvild Kjerkol sender forslag om endringer i smittevernloven og helseberedskapsloven på høring. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BEREDSKAP: Helse- og omsorgsdepartementet og helseminister Ingvild Kjerkol sender forslag om endringer i smittevernloven og helseberedskapsloven på høring. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I dag sier helseberedskapsloven at apotek, grossister og legemiddelprodusenter kan pålegges omsetningsrestriksjoner og krav om rasjonering av varer, om det oppstår en krise eller katastrofe i fredstid. 

Men loven har ikke tilsvarende permanent bestemmelse overfor bandasjister, tilvirkere og andre omsettere av medisinsk utstyr.

Midlertidig

Under pandemien vedtok Stortinget midlertidige bestemmelser for å sikre tilgangen til medisinsk utstyr. Disse ble forlenget flere ganger, og utløper den 1.juli i år. 

– Erfaringene fra pandemien har vist at mangel på medisinsk utstyr, særlig smittevernutstyr og tester, kan få alvorlige samfunnsmessige konsekvenser. Departementet vurderer at det er et behov for permanente bestemmelser i helseberedskapsloven for å sikre tilgangen til medisinsk utstyr i Norge, heter det i høringsnotatet fra regjeringen.

Smittevernloven

Helse- og omsorgsdepartementet sender nå dette forslaget på høring. Også en ny forskriftshjemmel i smittevernloven § 4-3 a som gjør det mulig ved alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom å gi forskrifter om isolering, smittekarantene og andre begrensninger i bevegelsesfrihet på visse vilkår, sendes på høring. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også