NHO Geneo: – Vi må åpne opp for mer systematisk samarbeid

Bransjedirektør Thorbjørn Furulund i NHO Geneo påpeker at det er personellmangel i både de offentlige og private helsetjenestene etter at rapporten til Helsepersonelkommisjonen ble lagt fram. 
ENIGHET: – Vi er alle enige om at det må tas grep for å sikre en helsetjeneste i verdensklasse også i fremtiden, sier Thorbjørn Furulund. | Foto: NHO Geneo
ENIGHET: – Vi er alle enige om at det må tas grep for å sikre en helsetjeneste i verdensklasse også i fremtiden, sier Thorbjørn Furulund. | Foto: NHO Geneo

I dag jobber over 400.000 personer i helse- og omsorgstjenestene i Norge. 

Andelen av alle sysselsatte i Norge som jobber i helse- og omsorgstjenesten er tredoblet fra tidlig på 1970-tallet, til over 15 prosent i 2021. Siden samlet antall sysselsatte i samme periode har økt kraftig, er veksten i antallet sysselsatte i helse- og omsorgstjenesten mer enn tredoblet.

Ifølge Helsepersonellkommisjonen kan ikke dette nummeret vokse stor mer: 

– I tiden fremover vil faglig utvikling, befolkningens og pasientenes forventninger og politiske intensjoner og vedtak måtte oppfylles uten vesentlig flere ansatte, skriver kommisjonen. 

Utfordringer i privat sektor

Thorbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo, mener det er viktig å se på de offentlige og private helsetilbyderne som en helhet i sammenheng med Helsepersonellkommisjonen rapport: 

– Svært mange av våre medlemmer bidrar i dag med behandling, omsorg, rehabilitering og forebyggende helsetjenester som del av vår felles helsetjeneste, med lik tilgang for alle uavhengig av den enkeltes økonomi. Vi vil ta med oss kommisjonens kunnskapsgrunnlag og konklusjoner til våre medlemmer, også de utfordringer vi i privat sektor får, som for eksempel større bidrag til utdanning og kompetanseløft, sier han i en pressemelding. 

NHO Geneo er NHOs yngste landsforening, og har ansvar for helsenæringen, velferd og oppvekst.

– Vi er alle enige om at det må tas grep for å sikre en helsetjeneste i verdensklasse også i fremtiden, sier Furulund. 

– Det er helt avgjørende at vi får til et godt samspill mellom offentlige og private aktører også i fremtiden:

– Vi må bruke den private kapasiteten på en klok måte. Den samlede fagkompetansen og arbeidskraften må brukes godt for å ivareta ulike helsetjenester det er dokumentert behov for og med behandlinger som har dokumentert effekt, sier Furulund.

Kan bidra i distriktene

Furulund påpeker at NHO Geneos medlemsbedrifter kan hjelpe til i distrikene, en del av landet Helsepersonellkommisjonen ser på som spesielt utfordrene: 

- Jeg mener vi må åpne opp og se på muligheten for mer systematisk samarbeid. Bedriftene har mulighet til å levere kvalifisert personell og gode tjenester til kommuner som sliter med å rekruttere. Dette har vi for eksempel sett med Dr. Dropin, hvor de leverer fastlegetjenester på oppdrag for Klepp kommune. Lignende samarbeidsformer finnes det innenfor de aller fleste helse- og velferdstjenesteleveranser, og det må vi ha enda mer av, sier Furulund.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

LITEN OMSETNING: Photocure har anslått at salget av fleksibelt blålys-cystoskopi-utstyr skulle utgjøre i underkant av to prosent av selskapets inntekter i år. | Photo: Photocure

Produksjonsstans for Photocure-leverandør

For abonnenter