Regjeringen lover enklere tilgang til helsedata

Nå skal forskere og offentlige virksomheter raskere kunne sammenstille data fra flere helseregistre.
LOVER ÈN VEI INN: – Tilgangen til dataene blir raskere, enklere og mer oversiktlig, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LOVER ÈN VEI INN: – Tilgangen til dataene blir raskere, enklere og mer oversiktlig, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Helse- og omsorgsdepartementet har fastsatt forskrift om en nasjonal løsning for tilgjengeliggjøring av helsedata.

Det er Helsedataservice som skal ivareta oppgaven med å behandle søknader og beslutte tilgang til helsedata i helse­registre.

– Vi vet at helsedata gir viktig og nødvendig kunnskap om helse og helsehjelp. Forskere og helsemyndighetene får nå «én vei inn» slik at tilgangen til dataene blir raskere, enklere og mer oversiktlig, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

Skal slippe å sende flere søknader

Forskere og offentlige virksomheter som ønsker å sammenstille data fra flere helseregistre, måtte tidligere sende og koordinere flere søknader – til hver registerforvalter og noen ganger også til Helsedirektoratet eller regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). I den nye løsningen trenger forskeren etter hvert bare å sende én søknad – til Helsedataservice.

Dette vil gi en forenkling av tilgangen til helsedata både i beredskapssituasjoner og i normalsituasjoner, heter det i meldingen.

Helsedataservice vil begynne å behandle søknader etter hvert som helseregistre er besluttet inkludert i løsningen.

Direktoratet for e-helse, som Helsedataservice er en del av, har i denne omgang sendt på høring et forslag om å inkludere Norsk pasientregister, Kommunalt pasient- og brukerregister, Legemiddelregisteret, System for vaksinasjonskontroll (SYSVAK), Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og andre lovbestemte registre.

Direktoratet foreslår at Helsedataservice kan begynne å behandle søknader for disse registrene fra 15. mars 2023.

Lagrer ikke helseopplysninger

Direktoratet kan også beslutte at andre helseregistre skal inkluderes i løsningen. Dette gjelder medisinske kvalitetsregistre som har nasjonal status, befolkningsbaserte helseundersøkelser som Folkehelseinstituttet (FHI) forvalter og beredskapsregistre. Dette vil direktoratet vurdere nærmere i samråd med registerforvalterne.

Helsedataservice skal ikke motta eller lagre helseopplysninger, ifølge regjeringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også