MSD Norge-direktøren advarer om konsekvensene av kreftanbud-dom

– Dersom det er tilfelle at «enhetspriser kan offentliggjøres etter det statlige innkjøpsorganets skjønn», så kan ingen bransje eller leverandør garanteres fortrolighet om enhetsprisene, sier administrerende direktør i MSD Norge, Muhammed «Mo» Ali. 
ADVARER:: – Signalene som sendes nå, vil ikke bidra til investeringer, i Norge sier MSD-direktør Muhammed «Mo» Ali. | Foto: MSD
ADVARER:: – Signalene som sendes nå, vil ikke bidra til investeringer, i Norge sier MSD-direktør Muhammed «Mo» Ali. | Foto: MSD

I forkant av onkologianbudet i fjor, ble det offentliggjort opplysninger som gjorde det mulig å regne ut prisen på MSD sitt legemiddel Keytruda. MSD sendte derfor en klage til Klageutvalget for offentlige anskaffelser (KOFA) som konkluderte med at tildelingen måtte avlyses.

Avgjøres etter «skjønn»

MSD ba om midlertidig forføyning, som ble behandlet av Sør-Rogaland tingrett i desember. Her fikk Sykehusinnkjøp HF medhold i at de kan gjennomføre årets onkologianbud som planlagt.

Nå spør direktør for MSD Norge, Muhammed «Mo» Ali, hvilke konsekvenser dommen har på tvers av de ulike industriene som leverer til den norske staten. 

I et innlegg hos Amcham Norge, som er en uavhengig interesseorganisasjon for amerikanske, norske og internasjonale bedrifter, skriver han at dersom det er tilfelle at «enhetspriser kan offentliggjøres etter det statlige innkjøpsorganets skjønn», så kan ingen bransje eller leverandør garanteres fortrolighet om nettoprisene. 

Han skriver at dommen er et av svært få, om ikke det eneste, eksemplet i Europa der lekkasjer av hemmelige enhetspriser ikke har fått noen konsekvenser. 

– Omfattende konsekvenser

– Hvis leverandøren opererer på flere markeder, kan konsekvensene av enhetspris-lekkasjer i Norge bli omfattende. Norge har ambisiøse planer om å tiltrekke seg utenlandske investeringer og bygge industri for å øke fastlandseksporten med 50 prosent innen utgangen av dette tiåret. Men signalene som sendes nå, vil ikke bidra til investeringer. 

– Mens transparens er et åpenbart grunnlag for ethvert sunt forretningsmiljø, er fortroligheten av viktige konkurransefordeler i offentlige innkjøpsprossesser vel så viktige. Dersom det ikke gis medhold, kan staten risikere å ikke bli tilbudt de beste prisene på varer og tjenester i frykt for at prisene ikke holdes hemmelige. 

For tiden er det en økende bekymring for at Norge er på vei til å bli et mindre regulert marked, skriver Ali. 

– Denne gangen var det legemidler, men dette er bare én av mange industrier som forsyner staten. Dersom dette er i strid med hva regjeringen ønsker å oppnå, trenger næringslivet håndfaste forsikringer om at enhetspriser og andre forretningshemmeligheter vil bli holdt konfidensielle i fremtiden – og at brudd vil få juridiske konsekvenser. Til syvende og sist handler dette om å sikre leverandørenes mulighet til å tilby staten best mulig priser, skriver han i innlegget hos Amcham Norge.

– Glade for avgjørelse

Da dommen ble kjent i desember, uttalte administrerende direktør i Helse Vest RHF, Inger Cathrine Bryne, som representerer eierne i saken: – Vi er glade for at avgjørelsen gir pasientene trygg og sikker tilgang på viktige legemidler til kreftbehandling i Norge. Det har vært en omfattende behandling i tingretten, og signeringen av avtalene vil gi pasientene et så bredt utvalg av ulike behandlingsalternativ som mulig. 

Den aktuelle anskaffelsen skulle sikre legemidler for til sammen over 30 ulike kreftindikasjoner og har en estimert verdi på totalt 3,2 milliarder kroner.

Nettstedet anbud 365 har også omtalt denne saken. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også