GE Healthcare utvider – vil ha mer plass og bredere vei

Utvidelsen av hjørnesteinsbedriften i Spangereid i Lindesnes får ringvirkninger i den lokale politikken.
LOGISTIKK: For at GEs utvidede fabrikk ikke skal gå utover lokalbefolkningen, foreslår de nå overfor kommunen å utvide antallet felter på en veistrekning i nærheten. | Foto: GE Healthcare
LOGISTIKK: For at GEs utvidede fabrikk ikke skal gå utover lokalbefolkningen, foreslår de nå overfor kommunen å utvide antallet felter på en veistrekning i nærheten. | Foto: GE Healthcare

Etter at det ble klart at internasjonale GE Healthcare skal investere i det direktør Cathrine Thomassen sier «trolig den største enkeltinvesteringen i norsk pharma-industri noensinne», må Lindesnes kommune tilpasse seg.

GE trenger mer plass og bedre vei til anlegge i Spangereid i Lindesnes. 

– For å møte morgendagens krav til drift av fabrikken med effektiv produksjon gjennom en god og sikker logistikk, så ønsker GE at det avsettes et område ut i Grønnvika som kan benyttes til industriformål, skriver John Marius Trøen i et innspill til kommuneplanens arealdel i følge Lindesnes Avis.

Trøen er hovedprosjektleder ved GEs fabrikk på Lindesnes. 

Grønnvika

Fabrikken skal vokse i størrelse, og den skal oppbemannes med 100 nye ansatte innen 2025. Da skal GE være klare til å produsere 30 millioner flere pasientdoser i året med kontrastmiddel enn det de gjør i dag. 

For at den timeplanen skal nås så må Lindesnes kommune være behjelpelige. Nå har selskapet sendt et innspill til kommuneplanen om å få bruke arealer i Grønnvika til å utvide fabrikken:

– Det er ubebygde arealer innenfor dagens regulerte område, og planene er å utnytte disse. Dette medfører større anleggsjobber hvor man får et stort overskudd av stein. Det er da sterkt ønskelig for bedriften å kunne bruke disse steinmasser til å anlegge nytt areal for ekspansjon i Grønnvika. Dette vil være en vinn-vinn-situasjon for bedriften, skriver Trøen videre i innspillet, som Lindesnes Avis gjengir.

– Videre er GE også nevnt i kommunens strategiske næringsplan. Vi anser innspillet om utvidet areal i Grønnvika som godt innenfor planprogrammets avgrensning og ønsker at dette blir prioritert, skriver han.

Ny vei

GE Healthcare ønsker seg også en ny vei i Spangereid, skriver Lindesnes Avis. 

De ønsker blant annet en utvidelse av fylkesvei 460 «fra avkjøring Vikingland til avkjøring GE», ifølge lokalavisen.

– Det er en vesentlig tungtrafikk som skal inn på de to industriområder. Opphopning av kjøretøy skaper tidvis utfordringer med trafikkavviklingen. Et tredje felt på strekningen vil skille gjennomgangstrafikk fra trafikk til industriområdene, skriver Trøen i innspillet.

Konsekvensutredningen til forslaget peker imidlertid på at utvidelsen vil berøre et felt med ålegress. 

– Det er negativt at et felt med ålegress blir berørt. Det er kategorisert til lokalt viktig, som er laveste verdi, men har likevel en betydning, heter det i utredningen, ifølge Lindesnes Avis.

Kommunen har fått inn 60 innspill som skal jobbes med frem til 28. februar. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også