Beslutningsforum etter ekstramøte: Sier ja til å innføre brystkreft-legemiddel

Norge første land i Skandinavia som innfører legemidlet til denne formen for brystkreft.
SIER JA: Inger Cathrine Bryne, leder av Beslutningsforum sier saken nesten var i mål ved forrige møte. | Foto: Helse Vest
SIER JA: Inger Cathrine Bryne, leder av Beslutningsforum sier saken nesten var i mål ved forrige møte. | Foto: Helse Vest

Torsdag kveld besluttet Beslutningsforum at trastuzumabderukstekan (Enhertu) innføres til bruk i andrelinje (og senere behandlingslinjer), der pasientene har inoperabel eller metastatisk HER2-positiv brystkreft.

Norge er første land i Skandinavia som innfører Astrazeneca-legemidlet til denne indikasjonen.

Enhertu-behandlingen var oppe i Beslutningsforum 22. november 2021, men da som tredjelinjebehandling. På det beslutningstidspunktet var det ikke dokumentert at Enhertu virket bedre enn eksisterende behandling, som var mye rimeligere - og det ble derfor ikke innført.

Inger Cathrine Bryne, leder av Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest., uttaler i en pressemelding at grunnen til det ekstra møtet var at «saken nesten var i mål ved forrige Beslutningsforum 18. oktober. Når det nå kom en avtale på plass så raskt etter forrige møte, ville vi behandle den med en gang, slik at pasientene får tilgang til behandlingen så raskt som mulig»

Enhertu innføres til bruk i andrelinje (og senere behandlingslinjer), der pasientene har såkalt inoperabel eller metastatisk HER2-positiv brystkreft. Inoperabel eller metastatisk brystkreft vil si når kreftsvulsten ikke kan fjernes kirurgisk eller har spredd seg til andre steder i kroppen.

Det anslås at om lag 70 pasienter vil være aktuelle for denne behandlingen hvert år i Norge.

Behandlingen blir tilgjengelig for pasienter fra 15. november 2022.

Beslutningsforum fatter beslutning om hvilke metoder som kan tilbys av offentlige sykehus. Beslutninger fattes ved konsensus i møte mellom de fire administrerende direktørene for de fire regionale helseforetakene (RHF-ene).

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Photo: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter

DIPS-TOPP: Thomas Smedsrud tok over som daglig leder i Dips og konsernsjef i morselskapet Kernel i fjor. | Photo: Dips

Dips økte inntektene med 29 prosent

For abonnenter