Helse Sør-Øst vil effektivisere medtek-innkjøp: – Vi skal identifisere tidstyvene

Helse Sør-Øst ønsker å korte ned tiden det tar å kjøpe medtek-utstyr, og har startet et nytt prosjekt med Sykehuspartner og Sykehusinnkjøp. 
SAMARBEIDER: Deler av det nye prosjektteamet. Fra venstre: Henning Bjørneng Sagen, Aasmund Kallåk og Anne Cecilie Sæther fra Sykehusinnkjøp, og Mathias Prag og Frode Larsen fra Sykehuspartner. | Foto: Ilone Rønbeck
SAMARBEIDER: Deler av det nye prosjektteamet. Fra venstre: Henning Bjørneng Sagen, Aasmund Kallåk og Anne Cecilie Sæther fra Sykehusinnkjøp, og Mathias Prag og Frode Larsen fra Sykehuspartner. | Foto: Ilone Rønbeck

Helse Sør-Øst investerer om lag én milliard kroner årlig i medisinskteknisk utstyr (MTU). Men anskaffelsene er fragmenterte og gjøres i mange tilfeller av helseforetakene selv, ifølge en pressemelding fra Helse Sør-Øst. 

Nå har Helse Sør-Øst, Sykehuspartner og Sykehusinnkjøp opprettet et nytt prosjektsamarbeid. Blant annet skal Sykehusinnkjøp etablere et nytt leveranseteam for MTU. 

– En helt klar målsetting er at tiden på gjennomføring av MTU-anskaffelsene skal ned. Vi skal identifisere tidstyvene. Vi har også fått tilført ekstra ressurser og skal lage en ny, god prosess, sier leder anskaffelser, Henning Bjørneng Sagen, i divisjon sør-øst i Sykehusinnkjøp, som nå også blir teamleder for det nye leveranseteam for MTU.

Dyre avtaler og teknisk gjeld

Sykehuspartner har som regel vært involvert sent i anskaffelsesprosesser- uten å kunne stille IKT-krav. Det har ført til dyrere avtaler, økt teknisk gjeld og at nytt utstyr er krevende å ta i bruk eller står lenge uvirksomt, ifølge pressemeldingen. 

Alle anskaffelsene av MTU i Helse Sør-Øst skal nå gå gjennom Sykehusinnkjøp, med unntak for Oslo universitetssykehus og Sykehuset Innlandet HF, som vil bli med på et senere tidspunkt. 

– For oss i avdelingen er nok den største endringen at vi får et team som jobber på tvers i hele regionen. Til nå har alle jobbet mot hvert sitt HF. I tillegg så får dette teamet tilgang til ressurser i Sykehuspartner, sier Bjørneng Sagen.

Etterlengtet

Leder for Medisinsk Teknologisk IKT i Sykehuspartner, Thomas Sjøberg, sier prosjektet vil forbedre hele verdikjeden av hvordan anskaffer, implementerer og sikrer at MTU tas i bruk raskt.

– Vi opplever at dette er et etterlengtet løft hvor alle parter, RHF, Sykehusinnkjøp, helseforetak og Sykehuspartner, er engasjerte og fremoverlente, med en tydelig målsetning om gevinstene vi kan få ut av dette i fellesskap. Vi ser virkelig frem til å komme enda mer i gang med dette arbeidet, sier Sjøberg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også