Studie: Pfizers RSV-vaksine ikke knyttet til høyere risiko for prematur fødsel

En studie som ble publisert mandag, viser at en vaksine mot respiratorisk syncytialt virus (RSV) for gravide kvinner ikke var knyttet til en høyere risiko for premature eller tidlige fødsler.
RS-VIRUS: Pfizers RSV-vaksine ble godkjent i Norge i 2023. | Foto: Carlo Allegri
RS-VIRUS: Pfizers RSV-vaksine ble godkjent i Norge i 2023. | Foto: Carlo Allegri

Pfizers RSV-vaksine Abrysvo ble godkjent i Norge i fjor til gravide fra uke 24 til uke 36, og til voksne over 60 år. 

Etter bekymring over et høyere antall premature fødsler blant deltakerne som tok Pfizer-vaksinen, sammenlignet med dem som fikk placebo i selskapets kliniske studie, har forskere fra Weill Cornell Medical College i New York gjennomført en retrospektiv studien på kvinner som var 24 til 36 uker ut i svangerskapet, skriver Reuters. 

Studien, som er publisert i tidsskriftet JAMA fant ingen signifikant statistisk forskjell mellom de vaksinerte kvinnenes prematurfødsel på 5,9 prosent sammenlignet med de uvaksinerte kvinnenes 6,7 prosent. 

– Til tross for behovet for videre forskning og overvåking, bør resultatene fra denne studien gi en første betryggelse til tilsynsmyndigheter, beslutningstakere, helsepersonell og gravide pasienter, skriver stuidens førsteforfatter Annette K. Regan i JAMA. 

  • RS-virus er et forkjølelsesvirus som rammer både barn og voksne. Symptomene er rennende nese, hoste og feber. Enkelte kan også oppleve at infeksjonen sprer seg til de nedre luftveiene, og få bronkitt, bronkiolitt eller lungebetennelse. For eldre barn og voksne arter infeksjonen seg vanligvis som en forkjølelse. For små barn og eldre er det økt risiko for alvorlig sykdom.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå