FDA klare for å vurdere nye persontilpassede kreftvaksiner

Både kunstig intelligens og plattformer som åpner opp for hyppig persontilpassing skaper hodebry, men Peter Marks fra FDA mener de er klare for å vurdere neste generasjons kreftvaksiner.
PLATTFORM: FDA kan få fart på å utvikle en egen designasjon for plattform-teknologier, ettersom mRNA og lignende fleksible produkter | Foto: Jim Lo Scalzo/AP/NTB
PLATTFORM: FDA kan få fart på å utvikle en egen designasjon for plattform-teknologier, ettersom mRNA og lignende fleksible produkter | Foto: Jim Lo Scalzo/AP/NTB

Den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA er klare for å vurdere nymotens kreftvaksiner, ifølge Peter Marks, sjef for FDAs senter for biologisk produktvurdering og forskning, skriver Fierce Biotech.

– Vi har terapeutiske kreftvaksiner på vei. Jeg tror vi vil vurdere dem på samme måte som vi kan vurdere CAR-T-celler og andre terapeutiske produkter, sa Marks under en vaksinekongress i Washington denne uken, i en uttalelse gjengitt av Fierce Biotech.

Marks trekker frem Moderna og MSDs kreftvaksine-kandidat, mRNA-4157, hvor kunstig intelligens skal være involvert i hvordan persontilpassingen av kreftvaksinen vil foregå. 

Siden kunstig intelligens er en avgjørende del av den persontilpassede vaksinen til Moderna forventer selskapet at FDA vil måtte inspisere algoritmen deres:

– Vi må legge algoritmen vår på en harddisk, legge den i en pansret lastebil og sende den til FDA, sier Kyle Holen, leder for kreftterapi-utvikling hos Moderna. 

Det er store spørsmål knyttet til hvordan en godkjenning for et persontilpasset plattform-produkt vil se ut, som både FDA og Moderna må finne ut av:

– Det er et uutforsket område innen legemiddelutvikling når du har muligheten til å endre legemidlet ditt, hvordan det virker og hvordan du produserer det kontinuerlig, sier Holen til Fierce Biotech.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også