Ultimovacs mislykkes i brysthinnekreft-studie

– NIPU-studien var en tøff utfordring siden mesoteliom er en svært vanskelig å behandle, sier Ultimovacs-sjef Carlos de Sousa, som likevel ser lysglimt i resultatene. 
OPTIMIST: Ultimovacs-sjefen ser lyst på framtiden til selskapets kreftvaksine til tross for at det primære endepunktet ikke ble nådd. – Vi er nå enda mer optimistiske med tanke på de pågående fase 2-studiene, sier Carlos de Sousa. | Foto: LMI
OPTIMIST: Ultimovacs-sjefen ser lyst på framtiden til selskapets kreftvaksine til tross for at det primære endepunktet ikke ble nådd. – Vi er nå enda mer optimistiske med tanke på de pågående fase 2-studiene, sier Carlos de Sousa. | Foto: LMI

UV1-vaksinen til Ultimovacs nådde ikke det primære endepunktet om progresjonsfri overlevelse i fase 2-studien NIPU på mesoteliom, også kjent som brysthinnekreft. Likevel indikerer resultatene at den ga økt sjanse for progresjonsfri overlevelse og kanskje også samlet overlevelse. 

I studien fikk 118 kreftpasienter den universelle kreftvaksine UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmerne ipilimumab og nivolumab som andrelinjebehandling. Kontrollgruppen i studien fikk kun de to sjekkpunkthemmerne. 

– NIPU var en tøff utfordring siden mesoteliom er svært vanskelig å behandle, spesielt i andrelinjebehandling der det ikke finnes en etablert standard, sier administrerende direktør i Ultimovacs, Carlos de Sousa i en pressemelding. 

Aksjekursen til selskapet har falt med rundt 30 prosent i formiddagstimene etter at børsen åpnet. 

– Vi er oppmuntret

Det primære endepunktet om progresjonsfri overlevelse ble vurdert av et uavhengig organisasjon. Men forskerne ved de ulike sykehusene i studien har også gjort egne analyser. Disse viser at pasienten som fikk UV1-vaksinen, hadde en statistisk signifikant økt sjanse for progresjonsfri overlevelse og kanskje også samlet overlevelse. 

Dataene må imidlertid bearbeides og modnes før det er mulig å komme med en endelig konklusjon, understreker de Sousa.

– Resultatene motivere oss, og vi ser frem til å lære mer om dataene, spesielt med tanke på samlet overlevelse når dataene har modnet, sier de Sousa. 

– Vi er nå enda mer optimistiske med tanke på de pågående fase 2-studiene, sier han.

I løpet av det neste året er det ventet resultater fra studier først på melanoma og deretter hode- og nakkekreft. Ultimovacs tester også vaksinen på eggstokkreft og ikke små-cellet lungekreft. 

– Betydelig forbedring

Åslaug Helland, sjefsforsker i NIPU-studien og professor ved Oslo universitetssykehus, mener studiedataene viser forbedring i progresjonsfri overlevelse hos de som fikk vaksinen. 

– Basert på forskernes vurdering viste studien en statistisk betydelig forbedring i progresjonsfri overlevelse for pasienter som fikk UV1, sier Helland. 

Dataene viser også en positiv trend når det gjelder forbedring i samlet overlevelse, ifølge professoren, som presiserer at dataene må modnes før det er mulig å konkludere.

– Samlet overlevelse er det viktigste effektmålet i kreftbehandling. Vi er oppmuntret over resultatene og ser frem til å forstå hvordan vaksinen bidrar til å forbedre overlevelsen i denne pasientgruppen som er svært vanskelig å behandle, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også