Pfizers RSV-vaksine kan bli forsinket med flere år i lavinntektsland

WHO er kritiske til at det kan drøye før RSV-vaksinen til Pfizer blir tilgjengelig i noen land. 
RSV-VAKSINE: Grunnet ulike leveringskanaler og emballasje kan det ta mye lengre tid før Pfizers RSV-vaksine blir tilgjengelig i lavinntektsland. | Foto: Carlo Allegri
RSV-VAKSINE: Grunnet ulike leveringskanaler og emballasje kan det ta mye lengre tid før Pfizers RSV-vaksine blir tilgjengelig i lavinntektsland. | Foto: Carlo Allegri

Pfizers RSV-vaksine er ventet å bli godkjent for gravide i USA i løpet av mai, og i Europa noen måneder senere, og deretter lanseres vaksinen til høsten. 

Likevel kan det gå flere år før vaksinen blir tilgjengelig for lavinntektsland fordi den krever ulike leveringskanaler og emballasje. WHO er kritiske til dette, skriver Reuters. 

Dette understreker, ifølge WHO, behovet for at både legemiddelselskaper, myndigheter og helseorganisasjoner blir flinkere til å planlegge og legge forholdene til rette for at industriland og lavinntektsland får en mer lik tilgang til helsetjenester, skriver danske MedWatch og Marketwire. 

GSK blir første selskap som er anbefalt av EMA å få godkjent sin RSV-vaksine i EU.

Foruten Pfizer og GSK som leder kappløpet om å få sine respektive vaksiner godkjent, kan også Moderna kan vise til gode resultater. 

RS-viruset, RSV, gir typisk forkjølelseslignende symptomer, men kan i alvorlige tilfeller gi lungeinfeksjoner hos personer i risikogruppen, som inkluderer barn og eldre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også