Analytiker tror Eli Lillys fedmemiddel vil danke ut Wegovy til Novo Nordisk

Større vekttap gjør at stadig flere kommer til å velge fedmemidlet til Eli Lilly, ifølge analytiker, som spår et årlig salg på 50 milliarder dollar for det amerikanske selskapet. 
SKYHØYT SALGSPOTENSIAL: Tirzepatide kan brukes til å behandle både diabetes og fedme, noe som kan bli svært lukrativt for Eli Lilly.
SKYHØYT SALGSPOTENSIAL: Tirzepatide kan brukes til å behandle både diabetes og fedme, noe som kan bli svært lukrativt for Eli Lilly.

Eli Lillys middel tirzepatide er fra før er godkjent til å behandle diabetes type 2 under navnet Mounjaro.

Det knyttes nå store forventninger til midlets egenskaper og inntektsmuligheter i forkant av resultatene fra fase 3-studien Surmount-2 der midlet brukes for å gå ned i vekt.

Det skriver Endpoints News, som har snakket med analytiker Evan David Seigerman i BMO Capital Markets.

Han spår at tirzepatide kommer til å selge for 52 milliarder dollar årlig siden midlet kan brukes til å behandle diabetes, fedme og en rekke andre indikasjoner som Eli Lilly forfølger. 

Analytikeren tror fedmemarkedet kommet til å bli verdt 100 milliarder dollar i året, i likhet med anslaget til Danske Bank. 

Stor salgsvekst for Novo Nordisk

Novo Nordisk opplever for tiden en eventyrlig salgsvekst for fedmemiddel Wegovy i USA. I Norge øker også salget, selv om det forsatt selges mest av det gamle midlet Saxenda. 

LES MER: Nær tredoblet fedme-salgsvekst for Novo Nordisk

Ifølge Seigerman har tirzepatide som fortrinn at det gir større vekttap. Han forventer derfor at salget av fedmemidler kommer til å bikke i Eli Lillys favør. 

Seigerman skal ha snakket med sentral opinionsleder som tror at Wegoy-resepter kom til å endres til tirzepatide når midlet blir godkjent - og når forsyningen har stabilisert seg. 

Les mer: Eli Lilly tror fedmelegemiddel kan lanseres i år

Agonist for flere reseptorer

Både insulinmidlet Ozempic og femdemidlet Weogy til Novo Nordisk består av virkestoffet semaglutid, som hemmer appetitten i kraft av å være en såkalt GLP-1-reseptor-agonist. 

Grunnen til at Eli Lillys tirzepatide gir større vekttap, skyldes trolig at virkestoffet er en agonist for både GLP-1 og GIP-reseptoren, ifølge foreløpige studieanalyser. 

Resultatene fra Surmount-studien til Eli Lilly er forventet å komme i løpet av april.

Tallenes tale i USA ved utgangen av forrige er som følger, ifølge Endpoints News:

Mounjaro: 188 450 resepter.

Ozempic: 385 068 resepter.

Wegovy: 103 000 resepter. 

Antallet resepter økte for samtlige av legemidlene. 

Får konkurranse fra flere

Analytikere i investeringsbanken Jefferies anslår at det kommer til å finnes 10 legemiddelselskap som konkurrerer på innen fedmemarkedet innen 2026. 

Amerikanske Amgen er et av selskapene som kan tenkes å utfordre Eli Lilly og Novo Nordisk. 

Selskapet har tidligere meldt om positive resultatet fra et fase 1-forsøk på legemidlet AMG133 som injiseres. Middelet skal kun brukes én gang i måneden i motsetning til Novo Nordisk og Eli Lilly sine midler. 

Pfizer har også rettet blikket mot fedmmarkedet og har en oral legemiddelkandidat som befinner seg i fase 2.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også