USA-veteraner får subsidiert Alzhemeirs-legemiddel

Det er estimert at 168 000 veteraner i USA hadde Alzheimers sykdom i 2022. Nå skal helsetjenesten for veteraner (VHA) subsidiere behandling med Alzheimers-legemidlet lecanemab. 
Veteraner fra det amerikanske millitæret som lever med tidlige stadier av Alzheimers sykdom og oppfyller kriteriene skal kunne få lecanemab forskrevet av helsepersonell som er tilknyttet VHA, melder selskapet Eisai. | Foto: Colourbox
Veteraner fra det amerikanske millitæret som lever med tidlige stadier av Alzheimers sykdom og oppfyller kriteriene skal kunne få lecanemab forskrevet av helsepersonell som er tilknyttet VHA, melder selskapet Eisai. | Foto: Colourbox

Tidlig i januar fikk Eisai, som markedsfører lecanemab, en foreløpig godkjennelse fra FDA, de amerikanske legemiddelmyndighetene. 

Esai skriver i en pressemelding at medikamentet skal subsidieres av den amerikanske veteranorganisasjonen VHA (U.S. Veterans Health Administration). Veteraner fra det amerikanske millitæret som lever med tidlige stadier av Alzheimers sykdom og oppfyller kriteriene skal kunne få lecanemab forskrevet av helsepersonell som er tilknyttet VHA. 

Kunngjøringen skiller seg fra det helseforsikringssystemet Medicare har opplyst - at de kun dekker behandlingen i visse spesifikke tilfeller, skriver Life Science Sweden.

Ifølge føderale myndigheters estimater, hadde nær 168 000 veteraner Alzhemer sykdom i 2022. EMA aksepterte i januar søknaden om markedsføringstillatelse for legemidlet lecanemab for behandling av tidlig Alzheimers. 

Behandlingen fikk akselerert godkjennelse i USA i januar. Eisai har også søkt om regulær godkjenning i USA. Selskapet søker også godkjennelse i Japan og Kina, i tillegg til EU. Disse søknadene baseres på data fra en fase 3-studie som viser at legemidlet også har klinisk effekt når det kommer til å bremse utviklingen av demens. Disse dataene er blant dem som EMA nå skal granske. 

  • Lecanemab, et monoklonalt antistoff, er opprinnelig tatt frem av den svenske forskeren Lars Lannfelt, som var medgrunnlegger av selskapet Bioarctic. Selskapet videreførte utviklingen av legemiddekandidaten, og inngikk senere samarbeid med Eisai, som tok over utviklingen og den internasjonale lanseringen. Dette sammen med ytterligere et selskap, Biogen. Ifølge Läkemedelsvärlden har Bioarctic fortsatt rettigheter til en fremtidig lansering i Norden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også