Toppdemokrater ber patentstyre granske Keytruda-søknader

Demokratiske politikere med senator Elizabeth Warren i spissen advarer mot at MSD misbruker patentordningen for å forhindre framtidig konkurranse. 
FRYKTER PATENTMISBRUK: Demokratisk senator Elizabeth Warren mener den nye subkutane versjonen av Keytruda ikke fortjener en ny patent ettersom «medisiner har blitt injisert under huden siden insulin ble oppdaget i 1921». | Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, File
FRYKTER PATENTMISBRUK: Demokratisk senator Elizabeth Warren mener den nye subkutane versjonen av Keytruda ikke fortjener en ny patent ettersom «medisiner har blitt injisert under huden siden insulin ble oppdaget i 1921». | Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin, File

Senator Elizabeth Warren har sendt et brev til det amerikanske patentstyret der hun oppfordrer dem om å granske nøye de nye patentene som MSDs har bedt om på vegne av sjekkpunkthemmeren Keytruda. 

Det skriver Reuters. 

Warren er bekymret for at selskapet forsøker å misbruke patentordningen for å beholde monopolmakten.

– Det er ikke klart hvorvidt MSD har noen annen agenda enn å utvide sin monopolmakt over legemidlet, skriver Warren i brevet som også er signert senator Bernie Sanders og kongressrepresentantene Katie Porter og Pramila Jayapal, samtlige fra det demokratiske partiet. 

Blitt injisert siden 1921

Reuters har sett brevet som onsdag ble sendt til direktøren av det amerikanske patentstyret, Kathi Vidal. 

De fem demokratene er spesielt bekymret over at MSD ønsker å patentere en ny, subkutan versjon av legemidlet som nå blir infundert. 

I brevet poengterer de at subkutane injeksjoner ikke representerer noen ny forbedring for medikamenter ettersom «medisiner har blitt injisert under huden siden insulin ble oppdaget i 1921». 

De mener MSDs patentsøknader «ser ut til å være et eksempel på en konkurransefiendtlig forretningspraksis (...) som vi har vært bekymret for i lang tid». 

– Ny og nyttig behandling

MSDs finansdirektør Caroline Litchfield har tidligere uttalt seg om den nye Keytruda-versjonen til Reuters. 

– Vi tror at en subkutan formulering har potensial til å være ny, ikke-åpenbar (non obvious red. anm.) og nyttig, noe som betyr at vi vil få et nytt patent for det, sa hun, og brukte dermed terminologien og kriteriene for kunne få patent slik de er beskrevet i amerikansk lov.

– Klokken for patentet ville begynne å tikke fra det tidspunktet vi får patentet godkjent, sa hun. 

Over halvparten av omsetningen

MSD tjente 29,9 milliarder dollar på Keytruda i 2022. Legemidlet stod for over halvparten av den totale omsetningen. 

Den opprinnelige patenten til Keytruda utløper i Kina og USA i 2028, i Japan i 2030 og i Europa i 2032.

Legemidlet kan vise til svært gode resultater, spesielt innen avansert lungekreft, der sjansen for å overleve etter fem år er om lag 25 prosent for dem som har fått Keytruda, sammenlignet med fem prosent i tiden før legemidlet ble tatt i bruk, skriver Reuters.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også