Tyskfinansiert spin-off i Tromsø skal utvikle medisin mot blodkreft

Det nye selskapet Kinsea er et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Bergen, Norinnova og tyske Lead Discovery Center (LDC). 
BARENTSHAVET: Selskapet Kinsea, som blant annet utgjøres av (f.v) professor Bengt Erik Haug (UiB), førsteamanuensis Kine Østnes Hansen (UiT/Marbio), professor Annette Bayer (UiT), professor Jeanette Hammer Andersen (UiT), og professor Espen Holst Hansen, (UiT), skal utvikle blodkreftmedisin basert på naturstoff fra Barentshavet. | Foto: Oddleif Larsen- / UiT
BARENTSHAVET: Selskapet Kinsea, som blant annet utgjøres av (f.v) professor Bengt Erik Haug (UiB), førsteamanuensis Kine Østnes Hansen (UiT/Marbio), professor Annette Bayer (UiT), professor Jeanette Hammer Andersen (UiT), og professor Espen Holst Hansen, (UiT), skal utvikle blodkreftmedisin basert på naturstoff fra Barentshavet. | Foto: Oddleif Larsen- / UiT

– Om vi lykkes kan dette bety mye for blodkreft-pasientene med de dårligste prognosene, sier leder av det nye selskapet, UiT-professor Jeanette Hammer Andersen. 

Selskapet har sitt utspring i forskningsgruppen Marbio og Institutt for kjemi ved UiT, UiB og det tyske selskapet Lead Discovery Center (LDC). Norinnova støtter prosessen. 

Alt er finansiert av KHAN Technology Transfer Fund, som er et tysk investeringsfond for kommersialisering av medisinsk forsking, skriver selskapet i en pressemelding. 

Blodkreftlegemiddel

Forskningen er gjort på såkalt bioprospektering, hvor man leter i naturen for å kopiere organismers vern mot sykdom, bakterier og virus. 

Selskapet skal utvikle blodkreftmedisin basert på naturstoff fra Barentshavet.

I en organisme som lever på bunnen av Barentshavet fant de for noen år siden et stoff som dreper blodkreftceller. Dette stoffet vil de utvikle videre til en behandling av akutt myeloid leukemi (AML), en alvorlig form for blodkreft med dårlige prognoser for dem som rammes.

– Vi har jobbet med et sett av stoff i flere år. De har hatt veldig god effekt i dyremodeller, faktisk så god effekt at jeg måtte studere dataene gjentatte ganger og dobbeltsjekke at det ikke var feil. Men det stemte, kreftcellene var borte, sier Andersen i meldingen. 

Kliniske studier

Selskapet skal nå jobbe videre de to neste årene med å utvikle prosjektet. Andersen sier de håper å kunne starte kliniske studier hvor de tester ut medisinen på frivillige pasienter om to til tre år. Om alt går bra, kan medisinen komme for salg om alt fra fem til ti år, mener selskapet. 

– En stor del av jobben har vært å stabilisere molekylet. Vi så at det virket godt på celler i laboratoriet, men det er noe helt annet å få stoffet til å virke inne i en kropp hvor det er et annet miljø, med så mange andre faktorer. Men her har vi gjort store fremskritt de siste to årene i et prosjekt finansiert av Norges forskningsråd og det regionale forskningsfondet MABIT, sier Andersen.

– Tar mer risiko

Ifølge selskapet skal de i første omgang konsentrere seg om legemidlet mot AML, men de ønsker at selskapet skal bli et sted hvor gjentatte medisiner basert på bioprospektering kan utvikles.

– Når man gjør gjennombrudd slik som vi har gjort nå, har man tidligere ofte lisensiert prosjektet ut til andre, større selskap, som regel nedover i Europa. Men nå ønsker vi å skape mer verdier i økosystemet rundt UiT, og skape noe i Nord-Norge. Da må vi ta mer risiko og satse på en egen bedrift, men gevinsten kan bli desto større, sier Andersen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også



NY PROFIL: CSAM er ut, og Omda er inn. Sverre Flatby er ikke administrerende direktør i et nytt selskap, men navnet er nytt. | Foto: Skjermdump, webcast fra CSAM

CSAM har byttet navn til Omda