Oppdaterte koronavaksiner holder tritt med de nyeste mutasjonene

Pfizer/Biontech og Modernas siste vaksinevarianter forhindret sykdomstilfeller i rundt halvparten av de som hadde fått XBB-varianter av koronaviruset. 
NY STUDIE: US Centers for Disease Control and Preventions (CDC) gjennomførte en studie i USA fra 1. desember i fjor til 13. januar - en periode der XBB- og XBB.15-variantene økte | Foto: Tone Spieler / NTB
NY STUDIE: US Centers for Disease Control and Preventions (CDC) gjennomførte en studie i USA fra 1. desember i fjor til 13. januar - en periode der XBB- og XBB.15-variantene økte | Foto: Tone Spieler / NTB

Omikron-variantene av koronaviruset BA.4 og BA.5 er ikke lenger dominerende. Nå er det XBB-variantene som gjelder. 

US Centers for Disease Control and Preventions (CDC) gjennomførte i den anledning en studie i USA fra 1. desember i fjor til 13. januar - en periode der XBB- og XBB.15-variantene økte, skriver Reuters.

De oppdaterte vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna skal ha forhindre sykdom hos omtrent halvparten av personer tidligere hadde fått to til fire doser av den originale vaksinen, ifølge CDC. 

Vaksinene var 52 prosent effektiv i å forhindre infeksjoner mot BA.5, og 48 prosent effektiv mot XBB/XBB.1.5 hos personer mellom 18-49 år. 

– Vi har i dag ytterligere bevis for å vise at de oppdaterte vaksinene beskytter folk mot de siste covid-19-variantene, sa Brendan Jackson, leder av US Centers for Disease Control and Preventions (CDC) i en pressebriefing, ifølge Reuters.

Blant personer 65 år og eldre var effektiviteten mot BA.5 37 prosent og XBB/XBB.1.5 43 prosent.

XBB-variantene utgjør halvparten

De som fikk den oppdaterte boostervaksinen, reduserte risikoen for å dø av covid-19 med mer enn det dobbelte sammenlignet med personer som ikke hadde fått den oppdatert vaksinen. 

Risikoen for å dø av korona ble redusert med nesten 13 ganger sammenlignet med personer som ikke er vaksinert.

XBB.15 utgjorde i forrige uke nesten halvparten av alle de amerikanske tilfellene av viruset, ifølge beregninger fra myndighetene. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også